Erkek Sağlığı İçin Önerilen Tarama Testleri ve Kontroller

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 49 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    49

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Erkekler için önerilen tarama testleri ve kontroller aşağıdaki gibidir:

1. Kolesterol testi: Erkeklerde yüksek kolesterol seviyeleri kalp hastalığı riskini artırabilir. 40 yaşından sonra her 5 yılda bir kolesterol testi yapılması önerilir.

2. Tansiyon ölçümü: Yüksek tansiyon kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalıkları riskini artırabilir. 18 yaşından sonra her yıl tansiyon ölçümü yapılması önerilir.

3. Prostat kanseri taraması: Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olan prostat kanseri, 50 yaşından sonra erkeklerde görülme sıklığı artar. PSA (Prostat Özel Antijen) testi ve dijital rektal muayene ile tarama yapılması önerilir.

4. Kolon kanseri taraması: Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olan kolon kanseri, 50 yaşından sonra artan sıklıkla görülür. Kolonoskopi veya dışkıda gizli kan testi (FOBT), tarama yapılması önerilir.

5. Diyabet taraması: Yüksek kan şekeri seviyeleri diyabet hastalığına neden olabilir. 45 yaşından sonra her 3 yılda bir kan şekeri seviyesi testi önerilir.

6. Kanser taramaları: Kişinin aile öyküsüne, yaşına, sağlık geçmişine ve yaşam tarzına göre kanser taramaları yapılması önerilir. Örneğin, sigara içen erkeklerde akciğer kanseri taraması yapılması önerilir.

7. Göz muayenesi: 40 yaşından sonra düzenli göz muayenesi yaptırmak, görme bozuklukları, katarakt, glokom gibi göz hastalıklarının erken teşhisini sağlayabilir.

8. Düzenli dental kontrol: Erkeklerde diş çürümeleri, dişeti hastalığı ve diğer ağız sağlığı sorunları yaygındır. Düzenli diş hekimi kontrolü yapılması ve dişlerin düzenli olarak fırçalanması önerilir.
 

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
29,151
673,380
113

İtibar Puanı:

9. Kemik yoğunluğu testi: Erkeklerin de osteoporoz riski bulunmaktadır. 70 yaşından önce risk faktörlerine sahip olan erkeklerde kemik yoğunluğu testi yapılması önerilir.

10. HIV taraması: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında HIV de yer almaktadır. Cinsel aktivitesi olan erkeklerde, en azından yılda bir kez HIV taraması yapılması önerilir.

11. Testis muayenesi: Testislerdeki kütlelerin erken teşhisi için testislerin düzenli olarak kontrol edilmesi önerilir. 15-34 yaşları arasındaki erkeklerin testis muayenesi yapmaları önerilir.

12. Akciğer fonksiyon testi: Sigara içen erkeklerde akciğer hastalıkları sıklıkla görülür. Akciğer fonksiyon testi yapılması, erken teşhis ve tedavi açısından önemlidir.

Bu testler ve kontroller, erkeklerin sağlıklarının korunması ve hastalıkların erken teşhisi için önemlidir. Ancak, her bireyin risk faktörleri ve tıbbi geçmişi farklıdır, bu nedenle hangi testlerin yapılacağına karar vermek için bir doktorla görüşmek önemlidir.
 

Brentrully

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
18 Ağu 2022
27
834
78

İtibar Puanı:

Erkeklerin sağlıklarının korunması ve erken teşhis edilebilmesi için düzenli olarak yapmaları gereken test ve kontroller şunlardır:

1. Yıllık Fizik Muayene: Herhangi bir sağlık sorunu olmasa dahi yılda bir kez bir doktor veya sağlık uzmanı tarafından değerlendirilmek gerekir. Bu muayene sırasında boy-kilo ölçümü, kan basıncı ölçümü, kan testleri, idrar tahlili, göğüs muayenesi ve testis muayenesi gibi rutin testler yapılabilir.

2. Kanser Taraması: Prostat kanseri, kolon kanseri ve akciğer kanseri erkeklerde sık görülen kanser türleridir. Erkeklerin 50 yaşından sonra her yıl kolon kanseri taraması, 55 yaşından sonra her yıl prostat kanseri taraması ve 55-80 yaş arası sigara içenlerde her yıl akciğer kanseri taraması yapmaları önerilmektedir.

3. Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık Taraması: Cinsel yolla bulaşan hastalıkların erkeklerde sık görülmesi nedeniyle, cinsel hayatın başlangıcı ve cinsel partner değişiklikleri sonrasında tarama testleri yapılmalıdır. Bu testler arasında HIV, klamidya, frengi, hepatit B, hepatit C ve gonore testleri yer almaktadır.

4. Diyabet Kontrolü: Erkeklerde tip 2 diyabet öncelikle yaşam tarzı faktörlerine bağlı olarak gelişebilir. Obezite, fiziksel inaktivite ve yüksek kan basıncı gibi faktörler diyabet riskini artırır. 45 yaşından sonra düzenli olarak kan şekeri testleri yapılmalı ve gerekiyorsa diyabet tedavisi başlatılmalıdır.

5. Kolesterol Kontrolü: Yüksek kolesterol seviyeleri erkeklerde kalp hastalığı riskini artırır. 35 yaşından sonra düzenli olarak kolesterol testleri yapılmalı ve gerekiyorsa diyet ve ilaç tedavisi uygulanmalıdır.

6. Kalp Sağlığı Kontrolü: Erkeklerde kalp hastalığı sıklıkla görülen bir durumdur. Sigara içen, yüksek kan basıncına, yüksek kolesterol seviyelerine, ailede kalp hastalığı öyküsü olan veya obez olan erkekler kalp sağlığı için daha sık görüntülenmelidir. Bu testler arasında elektrokardiyogram (EKG), kalp stres testi ve echokardiogram yer almaktadır.
 
Geri
Üst Alt