🌿 El Vacid Nedir ve Ne Anlama Gelir ❓ Dilediğini Eksiksiz Bulan, Hiçbir Şey Kendisine Kayıp Olmayan ve İstediği Her Şeye Kudretiyle Ulaşan Allah ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 5 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    5

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
47,381
2,494,328
113
42
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🌿 El Vacid Nedir ve Ne Anlama Gelir ❓ Dilediğini Eksiksiz Bulan, Hiçbir Şey Kendisine Kayıp Olmayan ve İstediği Her Şeye Kudretiyle Ulaşan Allah'ı Tanımanın Kalpte Güven, Kudret ve İlahi Yeterlilik Bilincini Nasıl Kurduğu ❓

"İnsan arar çünkü eksiktir; Allah ise arayarak bulan değil, hiçbir şey kendisine kayıp olmayan mutlak kudret sahibidir. Kalp bu hakikati anladığında, yokluk sandığı nice şeyin aslında ilahi kuşatıcılığın içinde olduğunu fark eder."

Ersan Karavelioğlu

El Vacid, Allah'ın hiçbir şeye muhtaç olmadan, hiçbir şeyi kaybetmeden, hiçbir şeyi gözden kaçırmadan, dilediğini eksiksiz bulan, murad ettiğine kudretiyle ulaşan, ilahi yeterliliği tam ve kusursuz olan yüce isimlerinden biridir. Bu isim, insan dilindeki "bulmak" fiiliyle aynı düz anlamda anlaşılmamalıdır. Çünkü insan bir şeyi ancak kaybettikten, bilmedikten, aradıktan veya eksik kaldıktan sonra bulur. Allah için ise durum böyle değildir. Allah'ın El Vacid oluşu, O'nun hiçbir eksiklik taşımadığını, hiçbir şeyin O'na gizli kalmadığını, hiçbir muradın O'nun kudreti dışında olmadığını ve O'nun mutlak yeterlilik sahibi olduğunu bildirir.

İnsan çok şey kaybeder.
🍂 Zaman kaybeder.
🫀 Güç kaybeder.
🌙 Yolunu kaybeder.
⚖️ Bazen kendini bile kaybeder.
Ama Allah için kayıp yoktur, şaşırma yoktur, ulaşamama yoktur, acziyet yoktur.

İşte El Vacid ismi kula şu büyük hakikati öğretir: Sen eksik olabilirsin, şaşırabilirsin, kaybedebilirsin; ama Rabbin ne kaybeder ne şaşırır ne de murad ettiğinden mahrum kalır. Bu idrak kalpte hem güven, hem kudret bilinci, hem de ilahi yeterlilik karşısında derin bir teslimiyet doğurur.

1️⃣ El Vacid İsmi Ne Anlama Gelir ve Neyi Bildirir ❓

El Vacid, dilediğini eksiksiz bulan, hiçbir şey kendisine kayıp olmayan, murad ettiğine kudretiyle ulaşan ve hiçbir eksiklik taşımayan Allah demektir. Bu isimde birkaç derin mana birlikte parlar:

🌿 Mutlak yeterlilik
⚖️ Hiçbir şeyin kayıp olmaması
🫀 Murad edilen şeye kudretle ulaşma
🕊️ Eksiklik ve mahrumiyetten münezzeh oluş
✨ İlahi kuşatıcılık ve tamlık

Yani Allah'ın "bulması", insan gibi arayıp sonra kavuşmak değildir. Buradaki mana, hiçbir şeyin O'ndan gizlenememesi, hiçbir muradın O'nun kudret alanı dışında kalmaması ve O'nun mutlak anlamda eksiksiz oluşudur. Bu yüzden El Vacid ismi, kalbe Allah'ın tamlığını ve yeterliliğini hissettirir.

2️⃣ El Vacid İsmi Neden İnsanlardaki "Bulmak" Fiiliyle Aynı Şekilde Anlaşılamaz ❓

Çünkü insan bir şeyi ancak kaybettiğinde, bilmediğinde, aradığında ya da ondan mahrum kaldığında bulur. İnsan bulurken aslında kendi eksikliğini de ortaya koyar.

🔍 İnsan arar çünkü bilmez.
🍂 İnsan bulur çünkü önce kaybetmiştir.
⏳ İnsan ulaşır çünkü önce uzak kalmıştır.
⚖️ İnsan fark eder çünkü daha önce gaflet içindeydi.

Ama Allah için bunların hiçbiri düşünülemez. Allah'ın El Vacid oluşu,
🌿 aramadan bilen,
🕊️ kaybetmeden kuşatan,
⚖️ mahrum kalmadan murad eden,
✨ acziyet yaşamadan dilediğini gerçekleştiren ilahi tamlığı anlatır.

Bu yüzden bu isim, Allah hakkında düşünürken insan merkezli mecazlara saplanmamayı öğretir. Çünkü Allah'ın bulması, eksikliğin telafisi değil; mutlak kuşatıcılığın ve yeterliliğin ifadesidir.

3️⃣ El Vacid İsmi Kalpte İlk Olarak Neyi Değiştirir ❓

Bu ismi gerçekten düşünen kalpte ilk değişen şey, Allah'ı sınırlı imkanlarla düşünme alışkanlığının kırılmasıdır. Çünkü insan çoğu zaman Allah'a yönelse bile, O'nu kendi zayıf tecrübesine göre tasavvur eder.

🫀 "Ya yetişmezse?" diye korkar.
🌙 "Ya çok geç kaldıysa?" diye daralır.
⚖️ "Ya artık çözüm yoksa?" diye hüküm verir.
🍂 Kendi kayıplarını mutlak sanır.

Fakat El Vacid ismi kalbe şunu öğretir:
"Allah için kayıp yoktur, yetişememe yoktur, eksilme yoktur."

İşte bu idrak yerleştiğinde insanın korku dili çözülmeye başlar. Çünkü artık kendi dar aklını değil, Rabbinin mutlak yeterliliğini düşünmeye başlar.

4️⃣ El Vacid İsmi ile İlahi Kuşatıcılık Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Hiçbir şey Allah'a kayıp değilse, bu O'nun kuşatıcılığının da sonsuz olduğunu gösterir. Çünkü kayıp olan, ancak ilmin ve kudretin dışına çıkan şeydir. Allah için ise böyle bir alan yoktur.

🌿 Görünen de O'nun ilmindedir.
🌙 Gizlenen de O'nun ilmindedir.
🫀 Kalpte saklanan da O'nun ilmindedir.
⚖️ Geçmiş, şimdi ve gelecek O'nun kuşatıcılığındadır.
✨ İnsanların unuttuğu, kaybettiği, dağıttığı şeyler bile O'na gizli değildir.

Bu yüzden El Vacid ismi, kula şunu öğretir: Senin kaybolduğunu sandığın şeyler, Allah'ın bilgisinden düşmüş değildir. İşte bu hakikat, kalpte hem ürperti hem güven doğurur.

5️⃣ El Vacid İsmi ile Kudret Arasında Nasıl Bir Derinlik Bulunur ❓

Bu isimde yalnızca bilgi değil, kudret de vardır. Çünkü Allah'ın dilediğini "bulması", aynı zamanda murad ettiğini gerçekleştirecek kudrete sahip olduğunu da gösterir.

⚖️ Diler ve yapar.
🌿 Murad eder ve kudretiyle ortaya çıkarır.
🫀 Engeller O'na engel olmaz.
🌙 Zorluklar O'nun hükmünü sınırlandıramaz.
✨ Hiçbir şey O'nun kudreti dışında kalmaz.

İnsan ister ama yapamayabilir.
🍂 Düşünür ama yetişemez.
⏳ Planlar ama gücü yetmez.
Ama Allah'ın El Vacid oluşunda murad ile kudret arasında ayrılık yoktur. Bu da kalpte ilahi kudret karşısında derin bir saygı ve sarsılmaz bir güven oluşturur.

6️⃣ El Vacid İsmi İlahi Yeterlilik Bilincini Nasıl Kurar ❓

İnsan yeterli değildir.
🫀 Bazen duygusal olarak tükenir.
🧠 Bazen zihnen dağılır.
💰 Bazen imkanları biter.
🌙 Bazen ne yapacağını bilemez.

Ama Allah için tükenme, yetersizlik, eksiklik ve mahrumiyet düşünülemez. İşte El Vacid ismi, ilahi yeterlilik bilincini tam burada kurar.

🌿 Allah eksik değildir.
⚖️ Allah çaresiz değildir.
🕊️ Allah hiçbir şeye muhtaç değildir.
✨ Allah dilediği şeyi yerine koyacak mutlak zenginlik ve kudret sahibidir.

Bu bilinç, kulu kendi dar yeterlilik hissinden çıkarır. Çünkü artık anlar ki kendi zayıflığı, Allah'ın yeterliliğine engel değildir.

7️⃣ El Vacid İsmi Güven Duygusunu Nasıl Besler ❓

İnsan en çok, kaybolan şeyler yüzünden korkar. Fırsat kaybı, insan kaybı, sağlık kaybı, yön kaybı, umut kaybı... Ama El Vacid ismi, kalbe bu kayıp duygusunun üstünde duran ilahi bir güven verir.

🌙 Ben kaybedebilirim, Allah kaybetmez.
🫀 Ben unutabilirim, Allah unutmaz.
⚖️ Ben dağılabilirim, Allah kuşatır.
🌿 Ben yetişemeyebilirim, Allah murad ettiğine eksiksiz ulaşır.
✨ O halde son dayanağım, kendi zayıf ellerim değil, El Vacid olan Rabbimdir.

Bu yüzden El Vacid ismi, güveni geçici imkanlardan çekip ilahi yeterliliğe bağlar.

8️⃣ El Vacid İsmi ile Dua Arasında Nasıl Bir Yakınlık Kurulur ❓

Bu ismi bilen kul, dua ederken Allah'a eksik ve çaresiz biri gibi değil; mutlak yeterlilik sahibi Rab olarak yönelir.

🤲 "Ya Rabbi, benim kaybettiğimi Sen kaybetmezsin."
🌿 "Benim dağıttığımı Sen eksiksiz bilirsin."
🫀 "Benim ulaşamadığıma Sen kudretinle ulaşırsın."
⚖️ "Benim çaresiz kaldığım yerde Senin yeterliliğin sonsuzdur."
🕊️ "Beni yetersizliğimin içine hapsetme."
✨ "Sen El Vacid'sin; bana kayıp görüneni bile hikmetinle yerli yerine koyabilirsin."

Böyle bir dua, kulun içini sakinleştirir. Çünkü artık sadece isteyen değil; yeterliliği sonsuz olana yaslanan bir kul olarak yönelir.

9️⃣ El Vacid İsmi Kayıp Hissi İçinde Nasıl Teselli Verir ❓

İnsan kaybettiğinde içten içe parçalanır. Çünkü zanneder ki kayıp, mutlak eksiliştir. Oysa El Vacid ismi, kaybın ortasında çok derin bir teselli taşır.

🍂 Bir şey senden gitmiş olabilir.
🌙 Bir kapı kapanmış olabilir.
🫀 İçinde büyük eksilme hissi oluşmuş olabilir.
⚖️ Ama Allah katında hiçbir şey kaybolmuş değildir.
✨ O dilerse eksileni başka bir hikmetle telafi edebilir, görünmeyen bir yerden karşılık yaratabilir.

Bu bilinç, acıyı inkâr etmez. Ama kaybı mutlak hiçliğe dönüştürmez. Çünkü kul artık bilir ki kayıp benim dünyamda olabilir; Allah'ın kuşatıcılığında ise hiçbir şey bütünüyle boşluğa düşmez.

🔟 El Vacid İsmi Kalpteki Dağınıklığı Nasıl Toparlama Bilinci Verir ❓

İnsan bazen dışarıdaki şeyleri değil, kendini kaybeder. Yönünü, ciddiyetini, iç huzurunu, ibadet zevkini, niyet berraklığını kaybeder. İşte böyle zamanlarda El Vacid ismi büyük bir umut taşır.

🫀 Kaybettiğin iç düzeni Allah yeniden kurabilir.
🌿 Dağılan niyetini berraklaştırabilir.
⚖️ Unuttuğun hakikati sana geri gösterebilir.
🌙 Savrulan kalbini yeniden merkeze alabilir.
✨ Çünkü O, hiçbir şeyi kendisine kayıp olmayan Rabb'dir.

Bu yüzden El Vacid ismi, sadece dış imkanlar için değil, iç bütünlüğünü kaybetmiş kul için de derin bir sığınaktır.

1️⃣1️⃣ El Vacid İsmi ile Tevekkül Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır ❓

Tevekkül, yalnızca Allah'a bırakmak değildir; aynı zamanda O'nun yeterliliğine güvenmektir. El Vacid ismi bunu çok güçlü biçimde kurar.

🌿 Ben eksiğim ama O eksiksizdir.
⚖️ Benim imkanım sınırlı ama O'nun kudreti sınırsızdır.
🫀 Ben ararım ama bulamayabilirim; O için kayıp diye bir şey yoktur.
🕊️ O halde ben sebeplere sarılırım ama kalbimi El Vacid olana dayarım.
✨ Çünkü gerçek güven, yetersiz ellerde değil, ilahi yeterlilikte bulunur.

Bu yüzden El Vacid ismiyle tevekkül, daha derin, daha güçlü ve daha bilinçli hale gelir.

1️⃣2️⃣ El Vacid İsmi İbadet Şuurunu Nasıl Derinleştirir ❓

Allah'ın mutlak yeterlilik sahibi olduğunu bilen kul için ibadet, eksik kulun tam olan Rabbe yönelişi haline gelir.

🕌 Namaz, kendi kırılganlığını bırakıp ilahi tamlığa yönelmektir.
🤲 Dua, yetersiz kulun yeterli olana yaslanmasıdır.
🌙 Secde, insanın kendi aczini kabul edip El Vacid olan Allah'a yönelmesidir.
📖 Zikir, kalbi eksik dayanaklardan çekip mutlak yeterliliğe bağlar.

Böylece ibadet, yalnızca görev değil; muhtaç olanın, hiçbir şeye muhtaç olmayana dönüşü haline gelir.

1️⃣3️⃣ El Vacid İsmi ile Tevazu Arasında Nasıl Bir Denge Kurulur ❓

Allah'ın yeterliliğini tanıyan insan, kendi yeterlilik vehminden kurtulmaya başlar. Çünkü artık anlar ki ne kadar güçlü görünse de özü itibarıyla muhtaçtır.

🫀 Kendime yettiğimi sanmam küçülür.
⚖️ Başarımı ilahlaştırmam zayıflar.
🌿 Elimdeki imkanların bile emanet olduğunu fark ederim.
🕊️ Kendimi merkeze koymak yerine Allah'ın yeterliliğini merkeze alırım.
✨ İşte burada tevazu başlar.

Bu yüzden El Vacid ismi, kulda aşağılık değil; edepli bir hakikat bilgisi doğurur. İnsan küçülmez, ama haddini bilir.

1️⃣4️⃣ El Vacid İsmi Günah ve Tövbe Bilincini Nasıl Etkiler ❓

Günahkâr kul bazen kendini çok kaybolmuş hisseder. "Ben çok uzaklaştım", "Ben çok dağıldım", "Bende toparlanacak bir şey kalmadı" diyebilir. İşte burada El Vacid ismi rahmet olur.

🍂 Sen kendini kaybetmiş olabilirsin.
🌙 Ama Allah seni kaybetmez.
🫀 Sen iç dünyanı dağıtmış olabilirsin.
⚖️ Ama Allah seni hâlâ bilir, kuşatır ve çağırır.
✨ O halde tövbe, kaybolan kulun El Vacid olan Rabbe yeniden yönelmesidir.

Bu yüzden bu isim, tövbeyi mümkün kılan çok güçlü bir isimdir. Çünkü kul artık kendi dağınıklığını mutlak sanmamayı öğrenir.

1️⃣5️⃣ El Vacid İsmi Musibet ve Çaresizlik Anlarında Nasıl Teselli Verir ❓

İnsan bazı zamanlarda hiçbir çözüm göremez. Sanki bütün yollar kapanmış, bütün cevaplar kaybolmuş gibi olur. İşte El Vacid ismi burada kalbe şöyle der:

🌧️ Sana kayıp görünen şey Allah'a kayıp değildir.
🍂 Sana uzak görünen çözüm Allah'a uzak değildir.
🫀 Sana eksik gelen alan, O'nun kudretinde eksik değildir.
⚖️ Sen dağılmış hissedebilirsin ama Allah toplar.
✨ Sen "bitti" dersin ama Allah yeni karşılıklar yaratabilir.

Bu bilinç, acıyı küçültmez. Fakat çaresizliği mutlaklaştırmaz. Çünkü kul bilir ki Allah'ın yeterliliği, benim dar manzaramdan çok daha büyüktür.

1️⃣6️⃣ El Vacid İsmi İnsan İlişkilerinde Nasıl Bir Ahlak Doğurur ❓

Allah'ın mutlak yeterlilik sahibi olduğunu bilen insan, insanlardan ölçüsüz beklentiye girmemeye başlar. Çünkü artık bilir ki insanlar eksiktir.

👥 Her ihtiyacımı insanlar eksiksiz karşılayamaz.
💬 Her yarayı insanlar tam kapatamaz.
🫀 Her boşluğu insanlar dolduramaz.
⚖️ O halde insanlara teşekkür ederim ama onları ilahlaştırmam.
🕊️ Kalbimi bütünüyle kullara bağlamam.
✨ Çünkü mutlak yeterlilik yalnızca Allah'a aittir.

Bu da ilişkilerde daha dengeli, daha olgun ve daha bağımsız bir ruh doğurur.

1️⃣7️⃣ El Vacid İsmi ile İlahi Zenginlik Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Bu isim, bir yönüyle Allah'ın zenginliğini de düşündürür. Çünkü eksiksiz bulan ve hiçbir şeyden mahrum kalmayan ancak gerçekten zengin olandır.

🌿 O'nun hazinesi daralmaz.
⚖️ O'nun kudreti tükenmez.
🫀 O'nun ilminden hiçbir ayrıntı kaçmaz.
🕊️ O'nun vermesi, yerine koyması, murad etmesi eksilme doğurmaz.
✨ Böylece El Vacid ismi, kalpte ilahi zenginlik ve yeterlilik duygusunu büyütür.

Kul da buradan şu dersi alır: Asıl zenginlik, Allah'a bağlı kalpte başlar. Çünkü mutlak yeterliliğe yaslanan kalp, insanî eksikliklerden daha az dağılır.

1️⃣8️⃣ El Vacid İsmini Hayatın İçinde Yaşamak Ne Demektir ❓

Bu ismi yaşamak, sadece anlamını bilmek değil; her gün onu güvene ve teslimiyete dönüştürmektir.

🌿 Kendi eksikliğini dürüstçe kabul etmek
🫀 Allah'ın yeterliliğine daha çok yaslanmak
⚖️ Kaybettiğin şeyleri mutlak son gibi görmemek
🕊️ Duada El Vacid olan Rabbe içten yönelmek
🤲 İnsanlardan mutlak yeterlilik beklememek
✨ İç dağınıklığında Allah'tan toparlanma istemek
🌙 Çaresizlik anında "Allah için kayıp yoktur" hakikatini hatırlamak
💬 Kulluğunu kendi gücünle değil, Allah'ın yardımıyla sürdürebildiğini unutmamak

İşte bunlar, El Vacid isminin bilgiden karaktere, karakterden yaşanan kulluğa dönüşmüş işaretleridir.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Hiçbir Şeyin Kayıp Olmadığı İlahi Yeterliliğe Yaslanan Kalbin Güveni

İnsan bu dünyada çok şey kaybeder. Zamanını kaybeder, gücünü kaybeder, yönünü kaybeder, kimi zaman degerini bile kaybettiğini sanır. Bazen bir fırsat, bazen bir insan, bazen bir iç huzur, bazen de kendi kalbindeki dirilik eksilmiş gibi görünür. Oysa El Vacid ismi kalbe şu büyük hakikati öğretir: Allah için kayıp yoktur. Hiçbir şey O'ndan gizlenmez, hiçbir murad O'na uzak kalmaz, hiçbir eksiklik O'na bulaşmaz ve hiçbir dağınıklık O'nun kuşatıcılığını aşamaz.

Kul, Allah'ın El Vacid olduğunu gerçekten idrak ettiğinde güveni değişir. Artık kendi yetersizliğini mutlak son sanmaz. İnsanların eksikliğini ilahlaştırmaz. Duasında daha sahici olur, tevekkülünde daha derin olur, tövbesinde daha umutlu olur ve hayatı boyunca bir gerçeği daha çok hisseder: Ben eksiğim ama Rabbim eksiksizdir. Ben kaybederim ama Rabbim kaybetmez. Ve belki de bu ismin kulda kurduğu en kıymetli olgunluk şudur: Kendi kırılganlığını inkâr etmeden, mutlak yeterlilik sahibi Allah'a daha gönülden yaslanabilmek. İşte hakiki güven biraz da burada doğar.

"Kalp, El Vacid olan Allah'ı tanıdığında artık kendi kayıplarının içinde boğulmaz. Çünkü anlar ki insan kaybedebilir, şaşırabilir ve dağılabilir; ama Rabbinin kuşatıcılığında hiçbir şey sahipsiz ve hiçbir şey mutlak olarak yitik değildir."

Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt