Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 228 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    228

Talha 

Talha Kerem Yılmaz
Moderator
23 Haz 2019
706
134,430
93
Cologne/Adana

İtibar Puanı:

Derin Dondurucu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Derin-Dondurucu.jpg

Hangi mevsim döneminde olduğunuz önemli değil çeşit çeşit sebze ve meyve depolamak, et, balık ve tavuk ürünlerini sağlıklı bir şekilde uzun süre muhafaza temek için veya önceden hazırlamak istediğiniz gıdaları depolamak için dondurucular çok iyi bir çözüm. En iyi derin dondurucuyu seçmek için hangi tip ve hangi enerji sınıfında olduğuna kadar pek çok konuda kıyaslama yapmanız gerekiyor.

Derin Dondurucu Seçerken nelere bakılması gerekir?

Derin dondurucu seçerken ilk dikkat etmeniz gerekenler ise ailedeki kişi sayısı ile mutfağınızın büyüklüğüne göre seçim yapmanız lazım. Seçeceğiniz derin dondurucunun boyutunu belirlemek için ailenizdeki kişi sayısı, tüketim alışkanlıklarınızı ve mutfağınızın büyüklüğünü göz önünde bulundurarak seçim yapmalısınız. Dondurucunuzu seçmeden önce mutfakta yerleştirmek istediğiniz yeri belirlemelisiniz. Fazla güneş ışığı almayan ve eğer varsa herhangi bir ısıtıcıya yakın olmaması dondurucuyu daha uzun süre kullanmanıza fayda sağlayacaktır.

Evdeki elektrik faturasına en fazla yansıyan ise beyas eşyalardır. Özellikle 24 saat süre içersinde en fazla derin dondurucular elektrik tüketmektedir. Elektrik faturanızı azaltmak ve daha çevre dostu bir tüketime geçmek için derin dondurucunuzun A sınıfı modellerden olmasına dikkat edin. Bütçenizi fazlada aşmadan size en uygun A+ ya da A++ gibi daha fazla artılı olan modellerdende olabilecek olan bir derin dondurucu daha az elektik tüketmenize etki edecektir. Hem soğutma hem de dondurma özelliğine sahip derin dondurucular. Soğutma ihtiyaçlarınızda çok daha az elektrik tüketecektir. Ayrıca fonksiyonel derin dondurucularda ihtiyaça göre özel çekmecede farklı soğukluklara ayarlayabilme ya da tek düğme ile şoklama özellikte olanlardan da faydalanabilirsiniz.

Dolap Tipi mi Sandık Tipi mi?

Sandık tipi derin dondurucular tek bir parçadan oluştukları için daha büyük ürünleri yerleştirmenizde kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca tek bir açılır kapanır kapağın bulunması nedeniyle üzerine çökeceğinden dolayı daha az sızıntı olacak ve elektrik kesildiği zaman daha iyi muhafaza edebilecektir. Enerji tüketimindede diğer dolap tipli olanlara göre genellikle daha az elektrik tüketirler. Ama sandık tipi derin dondurucular yapısı gereği fazla bir bölmelendirmeye sahip olmamasından dolayı düzensiz olacak ve bir yığılma oluşacaktır. Özellikle alt tarafta kalan ürünlerinize ulaşımı zorlaştıracaktır bu durum. Yiyecek arama esnasında fazla ısı kaybetmeside daha fazla elektrik tüketimine sebep olabilir.

Sandik-Tipi-Derin-Dondurucu.png


Diğer dikey olan çekmeceli derin dondurucu dolabı ise çekmecelere sahip olduğu için gıdalarınızı daha iyi düzenlemenize olanak sağlayacaktır. Bazı dolaplarda ise tek tek çekmeceleri farklı farklı ısılarda ayarlayabilirsiniz. Enerji tüketimi diğerlerine göre ne kadarda çok görünse de, Gıdalarınızı ararken daha az zaman harcayacağınızdan daha az ısı kaybı olur ve böylece daha az enerji harcanmış olur. Bu sebeple Büyük hacimli ürünleri depolamak için sandık tipi modelleri, Küçük hacimli ürünlerinizi depolamak için dolap tipi modellerini tercih etmeniz ihtiyaçlarınızı daha doğru karşılayabilmek için daha doğru bir karar olavaktır.


Dikey-Cekmeceli-Derin-Dondurucu.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

FerideSancaktar

Tatlişkom
Platin Üye
Kayıtlı Kullanıcı
25 Tem 2019
340
112,294
93

İtibar Puanı:

Derin Dondurucular
Derin dondurucular günümüz şehir yaşantısında evlerin kışlık hazırlıkları için vazgeçilmez beyaz eşyalar halini aldı. Derin Dondurucu, yazın taze ve uygun fiyatlı olan sebze ve meyvelerin kışın da rahatlıkla tüketilebilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda buzdolaplarının dondurucu bölümü yeterli olmayan evlerde bu ürünlerin uygun koşullarda saklanması için rahatlıkla kullanılabilmektedir. Derin dondurucular iki ana tür de satışa sunulmaktadır;

Yatay Derin Dondurucular (Sandık Tipi Derin Dondurucular

Klasik tip derin dondurucular olarak uzun zamandır kullanılmakla birlikte sanayide ve profesyonel mutfaklarda mutlak şekilde tercih edilen derin donduculardır. Havuz şeklinde ve dondurma dolapları ile aynı dış görünüşe sahip olan yatay derin dondurucular, genellikle tek tip ürünlerin saklaması için kullanılan ürünlerdir. Örnek vermek gerekirse et ürünlerini ya da sadece sebzeleri saklamak doğru bir yöntem olabilmektedir. Yatay tip derin dondurucularda bölme ve çekmeceler olmadığından içine konulan tüm ürünler yan yana ya da üst üste yerleştirilir.

Yatay tip derin dondurucuların tüm iç hacimleri kullanılabildiği için profesyonel mutfaklarda kabul gördüğü gibi evlerde de kullanılabilmektedir. Bu tip dondurucuları doğru yerleştirildiği ve tüm ürünlerin poşet ve kaplarda saklandığı sürece evlerde de çok rahatlıkla kullanılmaktadır. Tüm ürünlerin saklanabildiği sandık tipi derin dondurucular ise yeri olanlar için ve yüksek hacimlere ihtiyaç duyanlar için ideal olabilir.

Dikey Derin Dondurucular (Çekmeceli Derin Dondurucular

Son yıllarda beyaz eşya üreticilerinin ev kullanımı için de derin dondurucu satabilmek amacıyla yoğunlaştığı ve satış rakamları olarak kurban bayramı sonrasında tüm stoklarını bitirdikleri bu tip derin dondurucular aslında klasik buzdolaplarının dış görünüşüne sahiptirler. iç bölümleri genellikle çekmeceler ile bölümlendirilen dikey derin dondurucular raf sistemleriyle de karşımıza çıkabilmektedir. Her çeşit yiyeceği farklı çekmecelerde saklama imkanı, dilediğimiz ürüne hemen ulaşabilme avantajları ile ev kullanıcılarının sıklıkla tercih ettiği modeldir. 2 ya da 3 çekmeceli tezgah altı tipi olduğu gibi 6, 7 ya da 8 çekmeceli büyük boyları da mevcuttur.

İhtiyaca göre boyutlandırması olan derin dondurucularda üreticiler son yıllarda bir özellik daha ekleyerek derin dondurucunuzu kullanmadığınız, yani boşaldığı zamanlarda dilerseniz soğutucu yani buzdolabı olarakta kullanma imkanı sundular. Bu tip bir özellik eklenmesi derin dondurunun kullanılmadığı ve içi boş olduğu zamanlarda da kullanışlı bir ürün olabileceğini kanıtladı. Büyük oranda et ve kışlık sebze ve meyve saklayan kullanıcıların kışın sonlarında derin dondurucularını boşaltma ve kapatıma gibi dertleri artık olmayacak.

Yeni dönemde derin dondurucularda yapılan bir gelişme daha no-frost derin dondurucuların üretilmesi. Kar yapmayan ve uzun zamandır kullanılan buzdolapları ile aynı mantıkta çalışan bu derin dondurucular, performans olarak aynı seviyede olmasına rağmen tüm derin dondurucularda yaşanan buzlanma ve karlanma dezavantajlarını bertaraf etmesi ile kullanıcılarının beğenisini kazanması gözlemleniyor. Yüksek fiyatları ile dikkat çeken no-frost derin dondurucuların önümüzdeki dönemde fiyat bakımından daha aşağı seviyelere inmesi bekleniyor.

Derin Dondurucu Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Derin dondurucu alırken iki konuyu öncelikli olarak ele almalı ve derin dondurucuyu tercih etmeden önce kullanım amacına yönelik olup olmadığı mutlaka iyice ölçülüp tartılmalıdır;
  • Derin Dondurucu Yer Seçimi
  • Derin Dondurucuda Saklamayı Planladığımız Et, Sebze ve Meyve Miktarı
Derin dondurucu için yer seçimi hem derin dondurucunun ömürleri hem de harcayacakları elektrik ile ilgili çok önemli bir konudur. Her ne kadar izolasyon konusunda çok başarılı olan derin dondurucular çevre şartlarından minimum etkilenecek şekilde inşa edilse de direk güneş gören ve dış hava koşulları ile direk etkilenen yerlere konumlandırılması ürünlerin enerji tasarrufu yapabilmesini engellemektedir. Normal şartlarda A sınıfı derin dondurucular ev kullanıcılarında çok büyük bir elektrik faturası farkına sebep olmazken güneş gören bir yerde mesela balkonda konumlandırılması faturada hissedilir bir farklılık sonucunu doğurmakta.
Konulanacak yerin belirlenmesi sonucunda konulacak yerin genişliği de önemli bir konu. Ev kullanıcıların genellikle tercih ettiği dikey derin dondurucular 70 cm e 70 cm bir alan işgal etmekteler. Burada uygun boyut belirleyici yükseklik olacaktır. Tezgah altına yerleştirilecek ise ölçü belli olacaktır ancak diğer yerlere yerleşim söz konusu ise yüksekliği ihtiyaçlar belirleyecektir.

Derin dondurucu alırken dikkat edilecek diğer konu ise saklamayı planladığımız ürün miktarıdır. Tüm kış için yoğun bir hazırlık ile et, sebze ve meyve hazırlanacak geniş bir aile söz konusu ise alınabilecek en büyük boy derin dondurucu alınmalıdır. Buna karşın bir miktar et saklanacak ve yine az miktarda sebze meyve saklanacak ise buzdolabının buzluk bölümü yetersiz geliyor ise yine küçük boy bir dondurucu alınmalıdır. Hatalı boyut seçimlerinde ya dondurucuya sığmayan hazırlıklar ile karşı karşıya kalınırken birçok evde de yine boş bir şekilde kalan dondurucular karşımıza çıkmakta.


Derin Dondurucularda Yaşanan Sorunlar ve Derin Dondurucu Kullanımında Püf Noktalar;

Koku
Derin dondurucularda karşılaşılan en büyük problemlerden biri koku yapabilmesidir. Koku problemini oluşumundan önce bertaraf etmek en kolay çözüm aslında. Koku oluşumunun tek sebebi ise bozulan ve açık konulan yiyecekler. Derin dondurucu içine konulan tüm ürünlerin kapalı poşet ve/veya saklama kaplarında yerleştirilmesi gerekmekte. Ayrıca tüm yerleştirilecek ürünlerin oda sıcaklığından daha soğuk olması ya da en azından oda sıcaklığında olması kesinlikle önerilir. Yani yeni kesilen bir etin hemen derin dondurucuya konması derin dondurucunun iç sıcaklığını arttıracaktır. Bu sayece diğer ürünlerinde çözülmesini sağlayabilir. Bu yüzden biraz bekledikten sonra yerleştirmek en güzel çözüm olabilir. Koku problemi yine karşımıza çıkmışsa yapılacak işlem çok ama çok basit tüm derin dondurucu boşaltılarak ayrıntılı bir temizlik yapılacak yine kokuya yol açabilecek ürünler incelenip koku kaynakları derin dondurucuya konulmayacaktır. Unutmayın kapalı kaplarda bulunan hava almayan ve donmuş hiçbir ürün koku problemine yol açmazlar.


Çekmecelerin Kırılması

Çekmeceli derin dondurucularda yaşanan ikinci en büyük problem ise çekmecelerin yapışması ve bundan kaynaklı zarar görmeleridir. Bu problemin ana sebebi çekmece kenarlarında oluşan buzlanmadır. Bu buzlar çekmecelerin hareketini engellemekte ve sonucunda çekmecelerin kırılmasına sebep vermektedir. Bunu engellemenin yöntemleri ise çekmece altına hava geçişini sağlayabilecek ancak nemi ve sıvıları çekebilecek malzemelerin serilmesi olabilmektedir. Bu sayede buzlama minimum seviyeye çekillecek ve çekmeceler rahat hareket edecektir. Tabi yine hava ve sıvı çıkmamasını sağlayacak şekilde yerleştirilmesi ve sıcak ürünlerin yerleştirilmemesi terleme ile buzlanma yapmasını önleyecektir.


Elektrik Kesintisi

Derin dondurucular için yine çok karşılaşılan bir problem ise elektrik kesintilerinin sonuçlarında derin dondurucuların içindeki ürünlerin bozulması olmaktadır. Bu konuda derin dondurucu üreticileri aslında çeşitli çözümler geliştirmiş durumda.
Derin dondurucuların kapı bölümlerinde bulunan buz kasetleri işte tamda bu yüzden o bölümde konumlandırılmıştır. Bu kasetler ortalama 12 saatlik kesintilerde derin dondurucunun kapısı açılmadan derin dondurucunun içindeki ürünlerin çözülmeyeceği öngörüsüne göre konumlandırılmıştır. Normal elektrik kesintileri sorunları yaşayan bölgelerde bu kasetler genellikle yeterli gelmekle beraber sık sık ve uzun süreli elektrik kesintileri yaşayan bölgelerde çözüm ise kaliteli ve uzun süre dayanımlı buz kasetlerinden alıp derin dondurucunun çeşitli yerlerine konumlandırılabilir. Bu sayede derin dondurucunun içindeki ürünlerin çözülmesini engelleyebilecektir.

Derin dondurucularda elektrik kesintileri aslında en büyük problem. Bozulan gıdaların zehirlemesi sonucunda çok büyük sağlık problemi yaşanabilmekte ve ölümlerle de sonuçlanabilmektedir. Burada yapmamız gereken elektrik kesintilerini takip etmeliyiz. Özellikle uzun süreli kesintilerde çok daha dikkatli olunmalıdır. Peki çalışıyor ve elektrik kesintilerini takip edemiyorsak ne yapacağız? Öncelikle evimize geldiğimizde elektrik kesintilerini işaret eden birçok elektrikli ürünümüz mevcut. Örneğin fırın saati veya kahve makinesinin saati sıfırlanmışsa bilin ki gün içinde elektrik kesintisi yaşanmıştır. Derin dondurucunuzu kontrol etmelisiniz.


Enerji Tasarrufu

Enerji tasarrufu en önemli konulardan biri aslında. Dondurucular evlerin ihtiyacı olmakla birlikte düşük enerji sınıfındaki dondurucular evlerde elektrik faturası canavarı olabilir. Yeni satılan tüm dondurucuların A sınıfı olma zorunluluğu var tabi ama eski dondurucu sahiplerinin C ve ya D sınıfı bir dondurucuya sahiplerse mutlaka derin dondurucularını değiştirmeleri elektrik faturalarında hatrı sayılır bir indirim sağlayacaktır.

Tabi A sınıfı bir dondurucunun karşısında A+++ bir dondurucu ne kadarlık bir indirim sağlar hep tartışılmıştır. Aylık olarak küçük bir miktar tasarruf ettirirken, satın alırken hatrı sayılır bir fark ortaya koyması kullanıcıları hep A++ ürünlerden uzaklaştırıyor. Hepimiz daha az sarfiyatı olan ürünler almak isteriz ancak üreticilerin de fiyatlarda makul sınırlara gelmesi bizi de teşvik edecektir. Ayrıca enerji tasarrufu için en önemli olan şey derin dondurucunun kapağının sıklıkla açılmaması ve uzun süre açık bırakmamaktır. Derin dondurucunun yerleşimine dikkat edildiğinde kapı açık kalma sürelerinin minimum seviyelerde kalacağı gözlemlenmekte ve enerji tasarrufuna da çok katkı sağlayacağı görülmektedir. En azından aynı tür ürünlerin birlikte saklanması ve direk olarak o bölüme ulaşılması enerji konusunda fark yaratacaktır.
 

FilizC.

Emektar Üye
Platin Üye
Kayıtlı Kullanıcı
28 Tem 2019
247
84,014
93
İstanbul

İtibar Puanı:

Derin Dondurucu Seçimi Yaparken Dikkat Edilecek 5 Önemli Detay
Herkesin bağımsız bir dondurucuya ihtiyacı olmasa da, vazgeçilmez olduğu birçok durum vardır. Buzdolabımıza sığdıramadığımız birçok yiyeceklerimiz olmaktadır. Bunlardan en önemlisi kışlık yiyeceklerimizi buzdolaplarımıza sığdıramayabiliriz. Bu durumda derin dondurucuların önemi oldukça büyük oluyor. Yeni bir dondurucu alırken dikkat etmemiz gereken 5 faktörü sizlerle paylaşıyoruz.

Dikey ve Göğüs

İki çeşit dondurucu var; göğüs ve dik. Göğüs derin dondurucular dikmelerden daha küçük bir alana sahiptir. Ancak hantal gıdaları saklamak için hala daha geniş alanlar sunarlar. Tam dolu bir göğüs dondurucuda, bazen ilk katman öğesinin altındaki öğenin ne olduğunu görmek zor. Bazı modeller organizasyona yardımcı olması için kutuları veya bölücüleri içerir.

Düdüklü dondurucular standart bir buzdolabına benzer. İç raflar ve kapı saklama alanlarına sahiptir, böylece eşyalar kolayca açılabilir ve kapıyı açtığınızda görülebilir.



Boyut

Dondurucuların her ikisini de küçük beş ya da altı kübik feetden 20 kübik feet depolama alanından fazla alana kadar geniş bir yelpazede bulacaksınız. Mevcut bir dondurucuyu değiştiriyorsanız, sizin için çalıştık boyut olup olmadığını veya yukarı veya aşağı ayarlamanız gerekip gerekmediğini biliyorsunuzdur. Bu ilk dondurucunuzsa, dondurucu boyutunu hesaplamak için endüstrinin kullandığı formüller vardır. Sizin için doğru boyu bulmak için, evinizdeki kişi sayısını 1.5 cubic feet ile çarpın. Akılda tutmak için başka bir formül, bir metre kare alanın yaklaşık 35 kilo yiyecek depolayabilmesi.

Alışveriş yaparken gördüğünüz modellerde depolamayı planladığınız şeyi görselleştirmeye çalışın. Ayrıca, derin dondurucuda mevcut yer alanının miktarını göz önünde bulundurun, bütçenizle dengeleyin. Genel olarak, ünite ne kadar büyükse, fiyat o kadar yüksek olur.


Enerji verimliliği

Çoğu ev aleti gibi, üreticiler dondurucuları son yıllarda daha fazla enerji verimli hale getirdi. Alışveriş yaparken, cihazın üzerindeki Enerji Kılavuzu etiketine bakarak enerji maliyetlerini karşılaştırın; bu, dondurucuyu çalıştırmak için tahmini maliyeti gösterecektir. Benzer aletleri birbirleriyle karşılaştırdığınızdan emin olun.

Energy Star cihazları standart modellere göre en az yüzde 10 daha verimli. Energy Star, enerji verimliliği için dondurucular da dahil olmak üzere ürünleri değerlendiren gönüllü bir Çevre Koruma Ajansı programıdır. Hedef, çevrenin korunmasına yardımcı olurken tüketici kaynaklarının enerji maliyetlerinden tasarruf edilmesidir.

Genelde, göğüs dondurucuları dikey enerjiden daha az enerji kullanır, çünkü dondurucuyu açtığınızda soğuk hava kaçmaz. Ayrıca göğüs modellerinin çoğu, ünitenin elle çözdürülmesine dayanır ve otomatik buz çözme işleminden daha az elektrik gerektirir. Manuel defrost modeli seçerseniz, bakıma ayak uydurmaya dikkat edin. Buz tabakası birimin enerji verimliliğini etkileyecektir.

Ek özellikler

Otomatik buz özülmesine ek olarak, derin dondurucuda bulabileceğiniz birçok kullanışlı özellik bulunmaktadır:
  • İç ışık
  • Emniyet kilitleri
  • Uygun raflar
  • Kullanımı kolay kontroller
  • Hızlı dondurma özelliği
  • Manuel defrost ünitelerinde kolay erişilebilir drenaj
  • Açılış lambası (Dondurucunun kapıyı açmaya gerek kalmadan çalıştığını size bildirir.)
  • Yüksek sıcaklık alarmı (Ünite içindeki sıcaklık yükselmeye başlarsa sizi uyarır.)
Yer

Tıpkı bir buzdolabı alırken yapacağınız gibi, dondurucu için aldığınız alanı ölçtüğünüzden emin olun. Ayrıca, kapıların ve diğer pasajların dondurucuyu barındıracak kadar geniş olduğundan emin olun. Cihazın ayak izine ek olarak, ünitenin etrafında düzgün hava dolaşımı sağlamak için kenarlardaki ve arkadaki üç inçlik bir alanda figürünüz. Göğüs dondurucular menteşeli bir tezgaha sahiptir, bu nedenle kapıyı tamamen açmak için dondurucunun üzerinde yeterli alana sahip olmanız gerekir.

Üreticilerin çoğu, donmanın altında veya yaklaşık 110 derecenin üzerine çıkmayacak olan alanı dondurucuya yerleştirmenizi önerir. Bu geniş bir yelpazede, ancak dondurucuyu garajda veya kulübede tutmayı planlıyorsanız, bu önerileri aklınızda bulundurun.

Bir dondurucuya karar verdikten ve ayarladıktan sonra, donmuş gıdaları depolamak için iyi bir sıcaklık olan sıcaklığı 0 dereceye ayarlayın. Dondurucuya, içinde yiyecek saklayabilmeniz için önce güvenli bir sıcaklığa erişebilmenizi sağlayan soğutma süresi vardır. Bu bilgiyi dondurucuyla birlikte verilen kılavuzda bulacaksınız. Hangi model seçerseniz edilsin, optimum verimliliği sağlamak için onu iyi çalışır durumda tutmaya dikkat edin.
 

Selin

Emektar Üye
Platin Üye
Kayıtlı Kullanıcı
30 Haz 2019
343
109,777
93
Izmit

İtibar Puanı:

Derin dondurucu alırken en çok enerji sınıfına dikkat etmek lazım. Biraz önemsenmiyor alırken ama elektrik faturasına gerçekten çok etkisi var garanti verebilirim. Annem A++ geçti çok fark oldu.
Kesinlike öyledir bizim arkadaşlar ile aldığımız eski derin dondurucu çok arttırıyordu elektrik faturasını şimdi yenisini aldık baya bi fark oldu.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt