Çakra kelimesi, Hinduism ve Budizm öğretilerinin genel kullanımı olan Sanskiritçe kelimedir ve sözlük anlamı olarak dairesel enerji merkezlerini ifade eder. Çakra (ça-kruh) kelimesi aynı zamanda ‘dönen veya hareket eden şey’ anlamındaki kökten gelmektedir.
Çakralar, bedene fiziki ve ruhsal dengesinden sorumlu birer enerji merkezidir. Onlar iletişim kanallarımız için yol göstericilerdir. Manasının ötesine geçen ve bize karmaşık anların tamamını bilebilecek kadar şifalı enerjiyi içeren onlar, insan vücudunda laiksel temas noktaları olarak bedenin biyolojisi ile yoğrulan herhangi bir enerjili alanlar olarak işlev görürler.
Genellikle vücudumuzun üstünden başlayıp kafamıza doğru gelinen 7 ana çakralar olarak bilinmekle birlikte toplam çakra sayısı 8 civarındadır. Buradaki merkezler kök, sağlayıcı, üçüncü göz, kalp, boğaz, alıncı, karın ve orta öz çakra olarak adlandırılır. Birçok çakralar, vücuttaki merkezi noktalara bağlı kalır, ancak bedenin merkez noktalarıyla özel olarak ilişkili olanlar; kök, sağlayıcı ve orta öz çakralarıdır.
Her çakra kendisine özel bir rengi temsil eder. Kök çakra kırmızı, sağlayıcı çakra turuncu, Üçüncü Göz çakra mavi, Kalp çakra yeşil, Boğaz çakra mor, Alıncı çakra beyaz, Karın çakra sarı ve Orta öz çakra mor/altın. Her bir çakra diğer çakralardan ayrı olarak işlev görmektedir, fakat her biri diğerleriyle çok güçlü bir ilişki içindedir.
Her bir çakra çeşitli bedensel, zihinsel ve ruhsal işlevleri adlandırmaktadır. Kök çakra vücudun temel sağlık ihtiyaçlarını temsil ederken, sağlayıcı çakra istikrarı ve güveni simgelemektedir. Üçüncü göz çakra çalışıyorsa İntuitif® gelişme ile ilgili bilgiler takip eder. Kalp çakra sevgiyi, boğaz çakra konuşmayı ve söz hammaddesini destekler. Alıncı çakra ise bağlanmayı ve güvenli ilişkiler kurmayı temsil ederken, karın çakra kabiliyetimizi ve emeğimizi değerlendirir. Orta öz çakra olarak ise, bizi seven, kendimize güvenen ve zihinsel olarak güçlü bir kişi olmaya yönlendiren bir taçtanibaret.