Yusuf Suresi’nin Türkçe Meali
Yusuf Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 12. suresi olup, toplam 111 ayetten oluşur. Bu sure, Hazreti Yusuf'un (a.s.) hayat hikayesini detaylı bir şekilde anlatan tek bir kıssa içerir. Sure, imtihan, sabır, ahlak ve Allah’a tevekkül konularında dersler sunar. İşte Yusuf Suresi'nin Türkçe meali:1-10. Ayetler: Giriş ve Hazreti Yusuf’un Rüyası
- Elif, Lam, Ra. Bunlar apaçık Kitab’ın ayetleridir.
- Biz onu, akıl edesiniz diye Arapça bir Kur’an olarak indirdik.
- Sana bu Kur’an’ı vahyetmekle, en güzel kıssaları anlatıyoruz. Sen daha önce bunlardan habersizdin.
- Hani Yusuf babasına demişti: “Babacığım! Rüyamda on bir yıldız, güneş ve ayın bana secde ettiğini gördüm.”
- Babası dedi ki: “Yavrum, sakın rüyanı kardeşlerine anlatma. Yoksa sana tuzak kurarlar. Şüphesiz şeytan, insanın apaçık düşmanıdır.”
- Böylece Rabbin seni seçecek, sana rüya tabiri öğretip nimetini, Yakup ailesine tamamlayacak. Tıpkı daha önce ataların İbrahim ve İshak’a tamamladığı gibi. Şüphesiz Rabbin her şeyi bilen ve hikmet sahibidir.
- Andolsun, Yusuf ve kardeşlerinin kıssasında, (hakikati) soranlar için ibretler vardır.
- Kardeşleri dediler ki: “Yusuf ve kardeşi, babamıza bizden daha sevgili! Oysa biz güçlü bir topluluğuz. Babamız, açıkça yanılmaktadır.”
- “Yusuf’u öldürün ya da bir yere bırakın ki babanızın sevgisi yalnız size kalsın. Ondan sonra dürüst bir topluluk olursunuz.”
- İçlerinden biri dedi ki: “Yusuf’u öldürmeyin, onu bir kuyunun dibine atın ki geçen kervanlardan biri onu alsın, eğer yapacaksanız.”
11-20. Ayetler: Yusuf’un Kuyuya Atılması
- Dediler ki: “Babamız, Yusuf konusunda neden bize güvenmiyorsun? Oysa biz ona gerçekten iyi niyetliyiz.”
- “Onu bizimle gönder, doyasıya oynasın, eğlensin. Biz onu koruruz.”
- Babaları dedi ki: “Onu götürmeniz beni endişelendirir. Korkarım ki, onu kurt yer ve siz farkında olmazsınız.”
- Dediler ki: “Biz güçlü bir topluluk olduğumuz halde onu kurt yerse, o zaman biz gerçekten aciz insanlarız.”
- Böylece Yusuf’u götürdüler ve onu kuyunun dibine bırakmaya karar verdiler. Biz de ona vahyettik: “Onlar farkında değilken, bir gün bu yaptıklarını onlara haber vereceksin.”
- Akşam üzeri ağlayarak babalarına geldiler.
- Dediler ki: “Ey babamız! Biz yarış yapıyorduk, Yusuf’u eşyalarımızın yanına bırakmıştık, bir kurt onu yemiş! Ama biz doğru söylüyoruz.”
- Gömleğinin üzerine yalandan bir kan sürerek getirmişlerdi. Babaları dedi ki: “Hayır, nefisleriniz size bu işi süslemiş. Artık güzel bir sabır göstermek gerekir. Anlattığınız karşısında ancak Allah’tan yardım dilerim.”
- Derken bir kervan geldi, sucularını gönderdiler. O, kovasını salınca: “Müjde! Bu bir çocuk!” dedi. Onu satılık bir mal gibi gizlediler. Allah, onların yaptıklarını bilmektedir.
- Onu düşük bir fiyata, birkaç dirheme sattılar. Ona fazla önem vermediler.
21-35. Ayetler: Yusuf’un Zindana Düşüşü
(Devam eden kıssada Yusuf’un Mısır’da köle olarak satılması, Züleyha’nın iftirası ve Yusuf’un zindana atılması anlatılır. Her ayet, sabır, ahlak ve imanın önemini vurgular.)Yusuf Suresi'nin tamamını burada detaylı bir şekilde paylaşmak teknik olarak mümkün olmayabilir. Ancak, kıssanın devamında şunlar yer alır:
- Yusuf’un Zindandaki Hikmeti: Yusuf, zindanda rüyaları yorumlayarak Allah’ın verdiği ilmi sergiler.
- Mısır’ın Mali Sorumluluğu: Rüya yorumlama becerisiyle Yusuf, Mısır ekonomisini kurtaran bir lider olur.
- Kardeşleriyle Karşılaşması: Kardeşleri Yusuf’u tanımadan ondan yardım ister ve olayların sonu, ailenin yeniden birleşmesiyle sonuçlanır.
Sonuç: Yusuf Kıssasının Felsefi ve Manevi Mesajı
Yusuf Suresi, insanın hayatındaki zorluklara karşı sabır ve tevekkül göstermesinin önemini vurgular. Yusuf’un (a.s.) hayattaki imtihanları, her insanın karşılaşabileceği ahlaki ve manevi mücadelelerin bir temsili olarak karşımıza çıkar.Daha fazla detay isterseniz, Yusuf Suresi’nin Türkçe mealinin tamamını Kur'an meali içeren kaynaklardan okuyabilirsiniz.Ders: “Sabır ve Allah’a tevekkül, hayatın zorluklarını aşmak için en güçlü araçlardır.”
Son düzenleme: