Olta Balıkçılığında Yem Nasıl Takılır?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

• Evet

Oy: 34 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    34

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
48,921
2,711,422
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Olta Balıkçılığında Yem Nasıl Takılır? 🎣🪝

1. Canlı Yem Nasıl Takılır? 🐛🐟

Canlı yemler, hareketleriyle balıkları cezbetmek için en etkili yemlerden biridir. Solucan, küçük balıklar, karides gibi yemlerin kancaya doğru şekilde takılması, balığın yemi alırken kancaya kolayca takılmasını sağlar.

1.1 Solucan Nasıl Takılır?

Solucanlar, hem tatlı su hem de tuzlu su balıkçılığında çok popülerdir. Solucanın canlı kalması ve doğal bir şekilde hareket etmesi için doğru şekilde takılması gerekir.

Adım Adım:​

1. Kanca Seçimi: 4-6 numara ince kancalar, solucan için uygundur.
  2. Solucanın Ucundan Geçirin: Solucanı baş veya kuyruk kısmından hafifçe kancanın ucuna geçirin.
  3. Kancanın Gövdesine Sarın: Solucanı kancanın gövdesine sararak birkaç kez dolayın, solucanın diğer kısmı serbestçe sallanmalı ve doğal görünmelidir.
  4. Ucu Dışarıda Bırakın: Kancanın ucunu solucanın ucunda bırakın, böylece balık yemi aldığında kancaya kolayca takılabilir.

İpucu:​

• Canlı Hareketi Koruyun: Solucanı tamamen kancanın içine geçirmemek önemlidir; serbest kalan kısmı doğal hareket etmeli.

1.2 Küçük Balık (Canlı Yem) Nasıl Takılır?

Canlı küçük balıklar (sardalya, hamsi, istavrit gibi) özellikle avcı balıklar için kullanılır. Kancaya doğru şekilde takmak, balığın yemi doğal bir şekilde görmesini sağlar.

1. Kanca Seçimi: Canlı yem için geniş ağızlı ve güçlü kancalar (2-4 numara) kullanın.
  2. Sırt Bölgesine Takın: Canlı balığı sırt kısmından, omurgasına zarar vermeden kancaya geçirin. Bu yöntem, balığın su içinde doğal hareket etmesini sağlar.
  3. Ağızdan veya Kuyruktan Takma: Alternatif olarak, balığı kuyruk kısmından ya da ağız bölgesinden de takabilirsiniz. Ancak sırt bölgesine takmak en yaygın ve etkili yöntemdir.

• Doğal Hareket: Balığın su içinde doğal şekilde yüzmesini sağlayın, bu avcı balıkları cezbeder.

1.3 Karides Nasıl Takılır?

Karidesler, hem tatlı hem de tuzlu su balıkçılığında kullanılır ve özellikle deniz balıkları için etkili bir yemdir.

1. Kanca Seçimi: Orta büyüklükte, 4-6 numara kancalar karides için uygundur.
  2. Baş veya Kuyruktan Geçirin: Karidesi başından veya kuyruğundan kancanın ucuna geçirerek su içinde doğal hareket etmesini sağlayın.
  3. Kancayı Tamamen Geçirmeyin: Karidesin doğal görünmesi için sadece bir ucunu kancaya geçirin, böylece karides su içinde serbestçe sallanabilir.

• Taze Karides Kullanın: Taze karides kullanmak, balığın yemi daha hızlı fark etmesini sağlar.

2. Yapay Yem Nasıl Takılır? 🎯

Yapay yemler, balıkların ilgisini çekmek için tasarlanmış yemlerdir. Yapay yemlerin doğru bir şekilde takılması, yemin su içinde balığa daha doğal bir hareket sunmasını sağlar.

2.1 Kaşık Yem Nasıl Takılır?

Kaşık yemler, su içinde dönerek parlak bir ışık yansıtır ve balıkları cezbeder.

1. Kanca Hazırlığı: Kaşık yemlerde genellikle kanca zaten hazırdır. Yapmanız gereken, misinanızı kancanın halkasına bağlamak.
  2. Kancanın Ucunu Açık Tutun: Balık vurduğunda kanca kolayca takılabilsin diye kancanın ucu açıkta kalmalıdır.

• Doğru Hızda Çekin: Kaşık yemi su içinde döndürmek için yavaş ve sabırlı bir şekilde çekin.

2.2 Jig Yem Nasıl Takılır?

Jig yemler, suyun dibinde çalışarak balıkların dikkatini çekmek için kullanılır.

1. Jig Başına Kanca Takın: Jig yemlerde kanca genellikle jig başına entegre edilmiştir. Kancanın açık ucunu dikkatlice kontrol edin.
  2. Hareket Ettirme: Jig yemlerin çekişi esnasında ani hareketler yaparak balıkların yemi fark etmesini sağlayın.

• Dikey Hareket Ettirme: Jig yemini dikey olarak suyun dibine indirip ani yukarı çekişler yapın.

2.3 Soft Bait (Yumuşak Plastik Yem) Nasıl Takılır?

Soft bait yemler, solucan, küçük balık veya kurbağa şeklinde yumuşak plastikten yapılır ve balıkları cezbetmek için kullanılır.

1. Kanca Seçimi: Geniş ağızlı, 2-4 numara kancalar soft bait yemler için uygundur.
  2. Plastik Yemi Kancaya Geçirin: Plastik yemin başını kancanın ucuna geçirin ve vücudunu kancanın gövdesine dolayın. Yemin kuyruk kısmı serbest kalmalıdır.
  3. Hareket Ettirme: Su içinde yavaşça çekerek yemin doğal bir şekilde hareket etmesini sağlayın.

• Kuyruğu Serbest Bırakın: Yemin kuyruk kısmını serbest bırakmak, su içinde doğal bir hareket sağlar.

3. Bitkisel Yem Nasıl Takılır? 🌽🍞

Bitkisel yemler, özellikle tatlı su balıkları için kullanılan ekonomik ve etkili yemlerdir. Sazan ve kefal gibi balıklar için tercih edilir.

3.1 Mısır Nasıl Takılır?

Mısır, sazan balığı için en popüler yemlerden biridir.

1. Kanca Seçimi: Orta büyüklükte kancalar (6-8 numara) mısır için uygundur.
  2. Mısırı Kancaya Geçirin: Mısır tanelerini kancanın ucundan hafifçe geçirin. Her kancaya 2-3 mısır tanesi takabilirsiniz.
  3. Kancanın Ucu Açıkta Kalsın: Balığın kancaya takılmasını kolaylaştırmak için kancanın ucunu hafifçe açık bırakın.

3.2 Hamur Yem Nasıl Takılır?

Hamur yemler, özellikle sazan ve kefal gibi balıklar için kullanılır. Hamurun kıvamı, yemin su içinde çözülmeden kalmasını sağlamalıdır.

1. Kanca Seçimi: Küçük ve ince kancalar (6-8 numara) hamur yemler için uygundur.
  2. Hamuru Kancaya Sarın: Hamuru küçük bir top haline getirin ve kancanın etrafına sarın. Hamur, kancanın tamamını kaplamalıdır.
  3. Hafif Bastırın: Hamurun kancaya sıkıca oturmasını sağlamak için hafifçe bastırın.

Sonuç: Olta Balıkçılığında Yem Takmanın Önemi 🏆

Olta balıkçılığında yemin doğru şekilde kancaya takılması, avlanma başarısını doğrudan etkiler. Canlı yemler, balığın doğal beslenme alışkanlıklarına hitap ederken, yapay yemler su içinde dikkat çekici hareketler sunar. Bitkisel yemler ise özellikle tatlı su balıkları için ideal bir seçimdir. Her yemi uygun kancayla ve doğru teknikle takarak, balıkların yemi almasını ve kancaya takılmasını kolaylaştırabilirsiniz.

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt