İncir Reçeli Nasıl Yapılır Adım Adım Tarifi ve Püf Noktaları
İncir reçeli, kahvaltı sofralarını tatlandıran, lezzetiyle damakları şenlendiren bir Türk mutfağı klasiğidir. Taze ya da kuru incirlerle yapılabilen bu reçel, yapımı kolay olmasına rağmen birkaç püf noktasına dikkat edildiğinde mükemmel sonuç verir. Peki, incir reçeli nasıl yapılır İşte pratik bir tarif ve tüm püf noktaları:Malzemeler
Malzeme | Miktar |
---|---|
Taze incir | 1 kg |
Toz şeker | 800 gr – 1 kg (isteğe bağlı) |
Limon suyu | 1 yemek kaşığı |
Su | 1 su bardağı |
(Opsiyonel) Tarçın çubuğu | 1 adet |
(Opsiyonel) Karanfil | 3-4 adet |
Adım Adım İncir Reçeli Tarifi
1. İncirlerin Hazırlanması
- Taze incir:
- İncirleri güzelce yıkayın ve sap kısımlarını kesin.
- Büyükse, incirleri ikiye ya da dörde bölün.
2. Şekerle Dinlendirme
- İncirleri geniş bir tencereye alın ve üzerine şekeri dökün.
- 1-2 saat bekletin; bu süreçte incirler kendi suyunu salacaktır.
3. Şerbetin Hazırlanması
- Şeker tamamen eridikten sonra 1 su bardağı suyu ekleyerek karışımı ocağa alın.
- Kısık ateşte yavaşça kaynamaya bırakın.
4. Aromalar ve Kıvam Kontrolü
- Kaynamaya başladıktan sonra tarçın çubuğu ve karanfilleri ekleyin.
- Reçel koyulaşmaya başladığında, üzerinde oluşan köpükleri bir kaşık yardımıyla alın.
5. Limon Suyu Eklenmesi
- Kıvam istediğiniz yoğunluğa geldiğinde (yaklaşık 30-40 dakika sonra), limon suyunu ekleyin.
- 5 dakika daha kaynatın ve ocağı kapatın.
Reçelin Saklanması
- Hazırladığınız reçeli sıcak halde sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurun.
- Kavanozların ağzını sıkıca kapatıp ters çevirin ve bu şekilde soğumasını bekleyin.
- Reçeli serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin.
İncir Reçeli Yapmanın Püf Noktaları
Taze incir seçimi: Olgun ve tatlı incirler kullanın; aşırı yumuşak ya da ezilmiş incirlerden kaçının.Şeker oranı: Tatlılığı damak zevkinize göre ayarlayın; daha hafif bir tat için şeker miktarını azaltabilirsiniz.
Aromalar: Tarçın, karanfil ya da vanilya gibi baharatlar ekleyerek reçelinize farklı tatlar katabilirsiniz.
Köpükleri temizleme: Reçelin berrak olması için pişirme sırasında köpükleri mutlaka alın.
Kıvam kontrolü: Reçeli fazla kaynatmak, incirlerin fazla yumuşamasına ve reçelin şekerlenmesine neden olabilir.
İncir Reçeli Nerelerde Kullanılır
- Kahvaltılarda: Taze ekmek ve tereyağı ile mükemmel bir ikili oluşturur.
- Tatlılarda: Cheesecake, dondurma ya da yoğurt üzerine sos olarak kullanılabilir.
- Hediyelik: Özenle hazırlanmış incir reçeli, sevdiklerinize verebileceğiniz harika bir ev yapımı hediye olabilir.
Son Söz: Sofranızda Tatlı Bir Dokunuş
İncir reçeli, hem yapımı kolay hem de sofralarda şık bir lezzettir. Doğru malzemeler ve dikkatli bir hazırlık süreciyle, misafirlerinizi etkileyebilecek bir reçel hazırlayabilirsiniz. Siz incir reçeli yaparken hangi püf noktalarına dikkat ediyorsunuz Deneyimlerinizi bizimle paylaşın!
Son düzenleme: