Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 172 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    172

DilaÇiftçi

Emektar Üye
Platin Üye
Kayıtlı Kullanıcı
20 Tem 2019
136
49,482
93

İtibar Puanı:

Fırın satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Set üstü fırın veya ankastre fırın farketmez genel olarak fırın satın alırken şu özelliklere dikkat etmemiz gerekir. Fırın evlerimizde, mutfaklarımızda en çok kullandığımız beyaz eşyaların başında gelir. Leziz yemeklerimizde en büyük yardımcımız fırınlardır. El emeğimiz kadar önemli olan fırınlarımızı satın alırken özelliklerine dikkat etmemiz gerekir.

Fırın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekler

1.Fırının Ölçüleri
Fırın satın almadan önce evinizde fırını koyacağınız yerin ölçüsünü not kağıdına yazınız. Genellikle standart hepsi aynı olur. Ancak bazen değişebiliyor. Bu nedenle beyaz eşya satıcılarına gittiğinizde fırının ölçüsünün evinizdeki ölçüye uyup uymadığını kontrol ediniz.

2.Fırının Genel Özellikleri
A Enerji Sınıfı: Elektrik sarfiyatı önemlidir. Fırın ütü ile birlikte evde en çok elektrik tüketen eşyalardan biridir. Uzun süre çalıştığı için A enerji sınıfı olması gerekir. Aksi takdirde istemediğiniz faturalarla karşılaşabilirsiniz.

Turbo Fan: ile içeride döndürülen sıcak hava, yemeğin(et, tavuk vs) her yerinin eşit biçimde pişmesini sağlar. Bu da toplam pişme süresini kısaltır. Aynı zamanda birden fazla tepsi ile pişirme yapmak istiyorsanız da turbo özelliğini kullanmalısınız.

Alt ve Üst Isıtıcı: Fırınınızın en önemli parçaları bu iki rezistanstır. Her ne kadar turbo özelliği giderek daha popüler olsa da, fansız pişirmeyi tercih edebileceğiniz durumlar da mevcut. Sufle veya kek gibi ısı ile kabaran yiyeceklerin pişirilmesinde, tavuk veya hindi gibi üst yüzeyinin kızarması istenen yiyeceklerde ve yiyeceğin uzun sürede kendi halinde pişmesini isteyeceğiniz durumlarda bu ısıtıcıları kullanacaksınız.

Teleskopik Tepsi Rafı: Bazı yeni nesil fırınlarda bulunan bu özellik sayesinde tepsileri kolayca fırının dışına çekebiliyorsunuz. Özellikle pişirmenin belli bir noktasından sonra baharat veya sos ekleyecekseniz işinizi kolaylaştırabilecek bir özelliktir.

Alt/Üst Izgara: Üst ısıtıcı çalıştırılır. Böylece fırın rafına ızgara koyup pişirme yapabilirsiniz. Fırın üreticilerinin süslü katalog cümlelerine aldanmayın, bu tür ızgaranın
tadının mangalla pek de bir ilgisi bulunmuyor. Ancak yine de fırında ızgaranın da yeri ayrı.

Mayalama: Fırın içi sıcaklığı düşük bir düzeyde (yaklaşık 50 derece) sabit tutularak içerideki malzemenin kolayca ve kaliteli bir şekilde mayalanması sağlanır

Buz Çözme: Bu özellik kullanıldığında, fırının içerisindeki ısıtıcılar çalışmaz. Yalnızca hava sirkülasyonu sağlanır. Böylece donmuş malzemelerin dışarıda beklemeye oranla daha hızlı çözülmeleri sağlanır. Ancak bunun mikrodalga fırınlardaki buz çözme fonksiyonu ile karıştırılmaması gerekir.

Programlar, Saat ve Timer: Pişireceğiniz yemeğe göre program ayarı yapabilirsiniz. Fırınınızın istenen saatte devreye girip istenen saatte devreden çıkmasını sağlar. Biraz meraklısına bir özellik gibi dursa da alıştığınız takdirde işinizi kolaylaştırabilecek bir özelliktir. Ayrıca yemeği pişirirken ne kadar süre geçtiğinin takibini de bu sayede daha kolay yapabilirsiniz. Mutfakta çalışırken bir anda yanmış bir kek ile karşılaşmanızı bu özellik önler.

İkili Pişirme: Aynı anda hem altta hemde üstte farklı yemekleri pişirme özelliğine denir. Çok fazla kullanılmıyor olsa da kalabalık misafirlerde oldukça işe yarayan biz özelliktir.

Aydınlatma: Fırın içini ışıkla aydınlatarak daha iyi pişirme yapmanızı sağlar.
Fırınınızda ızgara yapmak istiyorsanız, statik fırınları tercih edebilirsiniz. Statik fırınlarda, üst ve alt rezistans bulunmaktadır. Her iki rezistansı çalıştırarak fırınlama; sadece üst rezistansı kullanılarak ızgara yapma imkanı sağlar.

3.Kolay Temizlik – Hijyen
Ocak ve fırın bölmesi hijyenik olması açısından kolay temizlenebilmelidir. Sulu ve katalitik temizleme dediğimiz pişirme bittikten sonra yarım bardak suyu fırın tepsisine dökerek boş şekilde 15 dakika çalıştırıp nemli bir bezle sildiğinizde tertemiz olma özelliği önemlidir. Yine ön kapak camlarında kolay temizlenebilir tak-çıkar özelliği olabilir. Cam kapaklı ürünler hem temizlik konusunda avantaj sağlar hem de pişirme esnasında kapak açmadan kontrol etmenizi sağlayarak gereksiz ısı kaybını engeller. Çocuk kilidi yine fırın kapalıyken çalışmasını engelleyen veya çalışırken çocuk tuşlara dokunduğunda normal çalışmasına devam eden önemli bir özelliktir.

4.Güvenlik-Tasarım-Malzeme Kalitesi
Makinenin gerek ısı, gerekse elektrik yalıtımının iyi yapılmış olmasıdır. İster mini bir fırın olsun, ister set üstü fırın olsun isterse de ankastre fırın, bir fırını satın alırken en çok dikkat etmeniz gereken konu yalıtım kalitesidir. Yalıtım kalitesi fırınınızın elektrik tüketimini de etkiler, pişirme süresini de. Ayrıca mutfağınızın bunaltıcı sıcaklıklara ulaşmasını da fırınınızın yalıtım kalitesi engeller. Tabii yalıtım kalitesinin fırının fiyatına etki eden en önemli unsurdur. Güvenlik olarak ocak bölmeleri, herhangi bir sebepten ötürü alev aldığında, gaz ve elektrik akışını kesen gaz emniyetine sahip ürünleri tercih edebilirsiniz.

5.Fiyat
Piyasada bir çok fırın üreticisi var. Bazıları gösterişli olsa da fiyatları çok pahalı olabiliyor. İhtiyaçlarınızı belirledikten sonra önemli olan yukarıda saydığımız özelliklerin hangisi işinize yarıyorsa o özelliklerin olduğu en uygun fiyatlı fırını tercih etmeniz. Set üstü fırın fiyatları ortalama 300 – 600 TL arasında değişmektedir. Ankastre fırın fiyatları 600-4.000 TL arasında değişmektedir.
wuw harika bir bilgi:)
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt