Deniz Güvenliği İçin Hangi Telsiz Sistemleri Kullanılmalıdır?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

• Evet

Oy: 33 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    33

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,297
2,724,227
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Deniz Güvenliği İçin Hangi Telsiz Sistemleri Kullanılmalıdır? 📡

Denizde güvenliği sağlamak ve acil durumlarda iletişim kurmak için gerekli telsiz sistemleri.

1. VHF Deniz Telsizi (Very High Frequency) 📻

VHF deniz telsizi, denizde iletişim sağlamak için kullanılan en yaygın telsiz sistemidir. Kısa menzilli, doğrudan hat üzerinde çalışan bir telsizdir ve özellikle kıyıya yakın bölgelerde etkili iletişim sağlar. VHF telsizler, sahil güvenlik, liman otoriteleri, diğer tekneler ve kurtarma ekipleriyle haberleşmek için kullanılır.

Özellikler:

• Kısa menzilli iletişim: VHF telsizler genellikle 30-50 kilometre menzile sahiptir, ancak bu mesafe deniz yüzeyindeki koşullara bağlı olarak değişebilir.
  • Acil durum kanalı: VHF telsizlerin en önemli özelliği, 16. kanal gibi uluslararası acil yardım çağrısı yapabileceğiniz bir kanalın bulunmasıdır.
  • Sahil güvenlik ile iletişim: Sahil güvenlik, hava durumu bilgisi, trafik uyarıları ve acil durum sinyalleri VHF üzerinden alınabilir.
  • Mobil ve sabit cihaz seçenekleri: Hem sabit hem de taşınabilir (el telsizi) modelleri bulunur.

Kullanım Alanları:

• Kıyıya yakın bölgelerde: VHF telsizler, kısa menzilli olmaları nedeniyle kıyıya yakın teknelerde güvenlik için ideal bir tercihtir.
  • Tekne-tekne iletişim: Deniz trafiğinde diğer teknelerle doğrudan iletişim sağlar.
  • Acil yardım çağrısı: Acil durumlarda sahil güvenlik ile doğrudan iletişime geçmek için kullanılır.

2. DSC (Dijital Seçici Çağrı) Özellikli VHF Telsiz 📡

DSC (Dijital Seçici Çağrı) özellikli VHF telsizler, deniz güvenliği için bir adım daha ileriye gider ve acil durumlarda hızlı ve otomatik yardım çağrısı yapmayı sağlar. DSC, denizde daha hızlı ve etkili acil yardım sinyalleri göndermek için kullanılan bir sistemdir.

Özellikler:

• Otomatik acil yardım çağrısı: DSC özelliği, tek bir düğmeye basarak otomatik olarak acil yardım çağrısı yapmanızı sağlar. Bu çağrı, sahil güvenlik ve çevredeki tüm DSC donanımlı teknelere ulaşır.
  • MMSI numarası ile tanımlama: Her DSC telsiz bir MMSI (Maritime Mobile Service Identity) numarasına sahiptir. Bu numara, geminin kimliğini ve konumunu içerir ve acil durumda gönderilen sinyale eklenir.
  • Gelişmiş güvenlik: Acil yardım sinyali gönderirken teknede başka işlerle uğraşmak zorunda kalmadan acil yardım çağrısı yapılabilir.
  • GPS ile entegrasyon: GPS sistemine bağlandığında, acil yardım çağrısı ile birlikte geminin konumu da otomatik olarak iletilir.

Kullanım Alanları:

• Acil durum çağrıları: Hızlı ve güvenilir bir şekilde acil yardım çağrısı yapmak için idealdir.
  • Büyük teknelerde: Ticari gemiler ve açık deniz yolculuklarında yaygın olarak kullanılır.
  • Geniş çapta iletişim: Denizcilik haberleşmesinde diğer tekneler ve kurtarma ekipleriyle etkili iletişim sağlar.

3. SSB Deniz Telsizi (Single Side Band) 🎙️

SSB (Single Side Band) telsizler, VHF telsizlere göre çok daha uzun mesafelerde iletişim kurmaya olanak tanır. SSB telsizler, yüzlerce hatta binlerce kilometre menzile sahiptir ve özellikle açık denizde uzun mesafeli yolculuklar için kullanılır. Uluslararası denizcilik kurallarına göre, belirli tonlar ve kanallarla acil durum çağrıları yapılabilir.

Özellikler:

• Uzun mesafeli iletişim: VHF'ye kıyasla çok daha geniş bir menzile sahiptir ve deniz yüzeyinden çok daha uzak mesafelerde bile iletişim sağlar.
  • Acil durum çağrıları: SSB telsizler, özellikle okyanuslarda ve açık denizlerde seyahat eden tekneler için hayati bir güvenlik aracıdır.
  • Uluslararası iletişim: SSB telsiz, dünya çapında denizcilik iletişimi sağlar ve diğer ülkelerin sahil güvenliği ile iletişim kurma olanağı verir.

Kullanım Alanları:

• Uzun mesafeli deniz yolculukları: Okyanus aşırı seyahat eden tekneler, balıkçı tekneleri ve büyük ticari gemilerde kullanılır.
  • Uluslararası seyir: Uluslararası sularda diğer tekneler ve kurtarma ekipleriyle iletişim sağlamak için kullanılır.

4. EPIRB (Acil Durum Konum Belirleyici Radyo Verici) 🆘

EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon), denizde acil bir durumda otomatik olarak sinyal gönderen bir telsiz sistemidir. Teknede bir acil durum (batma, yangın, denize düşme vb.) meydana geldiğinde, EPIRB cihazı otomatik olarak aktive olur ve sinyal gönderir. Bu sinyal, uydu sistemlerine iletilir ve geminin tam konumunu kurtarma ekiplerine bildirir.

Özellikler:

• Uydu destekli acil yardım sinyali: EPIRB cihazı, deniz aracının konumunu uyduya ileterek dünya çapında arama kurtarma ekiplerine sinyal gönderir.
  • Otomatik ve manuel aktivasyon: Cihaz, denize düştüğünde veya manuel olarak etkinleştirildiğinde otomatik olarak sinyal gönderir.
  • Dünya çapında kapsama: EPIRB cihazları dünya çapında uydu ağı ile iletişim sağlar.

Kullanım Alanları:

• Açık deniz ve okyanus seyirleri: Okyanusta veya açık denizlerde seyahat eden tekneler için zorunludur.
  • Acil durumlarda otomatik sinyal: Batma veya büyük bir kaza durumunda acil sinyal gönderir.

5. AIS (Otomatik Tanımlama Sistemi) 📡

AIS (Automatic Identification System), teknelerin ve gemilerin birbirleriyle konum, hız ve rota gibi bilgileri paylaşmalarını sağlayan bir sistemdir. AIS sistemi, gemiler arasında çarpışma riskini azaltmak ve denizde güvenliği artırmak için kullanılır. Ayrıca, AIS verileri uyduya iletilebilir ve böylece gemilerin konumu dünya çapında takip edilebilir.

Özellikler:

• Tekne bilgilerini paylaşma: AIS cihazı, geminin kimliği, konumu, rotası ve hızı gibi bilgileri diğer teknelerle paylaşır.
  • Çarpışma önleme: AIS sistemi, diğer gemilerin konumunu göstererek çarpışma riskini azaltır.
  • Sahil güvenlik ve uydu takip: AIS verileri sahil güvenlik tarafından izlenebilir ve uydu üzerinden takip edilebilir.

Kullanım Alanları:

• Deniz trafiği yoğun olan bölgeler: Limanlar, boğazlar ve yoğun deniz trafiği olan bölgelerde kullanılır.
  • Kaza önleme: Çarpışmaları ve deniz kazalarını önlemek için yaygın olarak kullanılır.

6. NAVTEX (Navigational Telex) 🌍

NAVTEX, denizcilik haberleşmesi ve meteorolojik uyarılar gibi önemli bilgileri alabileceğiniz bir telsiz sistemidir. NAVTEX cihazı, sahil güvenlik tarafından yayınlanan hava durumu raporlarını, seyir uyarılarını ve acil durum mesajlarını alır.

Özellikler:

• Otomatik bilgi alımı: NAVTEX, manuel olarak aktive edilmeden otomatik olarak yayınları alır.
  • Hava durumu ve seyir uyarıları: Güncel hava durumu bilgileri, fırtına uyarıları ve deniz trafiği bilgileri alabilirsiniz.
  • Düşük frekansta yayın: NAVTEX düşük frekanslarda çalışır, bu da geniş bir alanda etkili olmasını sağlar.

Kullanım Alanları:

• Denizde hava durumu bilgisi almak: Güncel hava durumu ve fırtına uyarıları için NAVTEX cihazı kullanılır.
  • Seyir güvenliği: Seyir rotanızdaki potansiyel tehlikeleri önceden öğrenmek için kullanılır.

Sonuç: Deniz Güvenliği İçin Telsiz Sistemleri 📡

Denizde güvenliği sağlamak ve acil durumlarda yardım çağırabilmek için çeşitli telsiz sistemleri kullanılmalıdır. VHF telsiz kısa menzilli iletişim için yaygın olarak kullanılırken, DSC özellikli VHF telsizler acil yardım sinyallerini hızlıca göndermeyi sağlar. SSB telsizler uzun mesafeli iletişim için idealdir. EPIRB ve AIS sistemleri ise otomatik sinyaller göndererek kurtarma ekiplerinin hızlı müdahale etmesine yardımcı olur. NAVTEX cihazları ise denizcilik haberleşmesi ve hava durumu bilgileri almak için kullanılır. Teknede bu sistemlerin eksiksiz olması, denizde güvenliği artırmak için kritik öneme sahiptir.

Bu rehber, denizde güvenliği sağlamak için kullanılan telsiz sistemlerini öğrenmenize ve seyir güvenliğinizi artırmanıza yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır.

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt