Ala Suresi'nde Hangi Ayetler Bulunmaktadır ve Bu Ayetlerin Anlamları Nelerdir?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 56 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    56

ErSan.Net 

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
21 Haz 2019
38,361
2,004,254
113
41
Yumurtalık/Adana

İtibar Puanı:

Kur'an-ı Kerim'in en önemli surelerinden biri olan Ala Suresi, Müslüman toplumunun hayatında büyük bir yere sahiptir. Bu sure, 19 ayetten oluşmaktadır ve Kuran'ın 87. suresi olarak kaydedilmiştir. İşte, Ala Suresi'nde yer alan ayetler ve anlamları:

1- Yüce Allah, “Yükselerek (en ön sıraya yerleşen) elbette şan sahibi ve yüce bir insan (Muhammed) hakkındadır.” ifadesiyle insana kendisine özgü bir ayrıcalık tanımaktadır.

2- “Kimin varılacak sonuç olarak Allah'a yakın bir yeri varsa ve karışıklıkta kargaşada alnı süratle boyun eğen (hakka teslim olan) bir kimse olursa, artık o cennet bahçelerinin içinde esenlik içinde yaşar.” ayeti, insanların doğru yolda yürümeleri halinde İlahi nimetlerin kendilerine sunulacağına işaret eder.

3- Yüce Allah, “(Kara) geceyi gölgeli kılan, beyaz gündüzü (aydınlığı) çılgın giren (devinim sağlayan) bir karanlık yaratan, rahmetini (her yerde) gösteren, her şeyi (var eden ve yöneten) yaratan Allah'tır.” ayetiyle yaradılışı, evreni ve hayatın anlamını hatırlatmaktadır.

4- Ayetlerde vurgulandığı üzere, “Sana cariye (Kureyşlilerin savaş esiri) verelim mi?” şeklinde yapılan tekliflerin yanı sıra, “Kim de cinsiyetlerin başka bir zamanı için (Allah'ın belirlediği zaman ve yer dışında) o çirkin işi yapmaz ve Allah'a son bir hesaplamadan önce (yani öldükten sonra hesap verirken) tövbe ederse, ona rahmet ederiz.” ayeti, cinsel ilişkinin evlilik dışına çıkartılmasına kesinlikle karşı olduğunu belirtilmektedir.

5- “Her kim ki (bu kitaplar ve peygamberler tarafından öğretilen) bir doğru yola girerse, o; artık sadece faydasını kendi yararına olan bir insana girmiş olur (sadece kendisi sorumlu olur).” ayeti, insanların doğru yolda yürüyerek yalnızca kendilerine olan bir yarar elde edeceklerini ifade etmektedir.

6- “Oysa kötü olan herkesin, şiddet ve acı içinde Mahşer gününde hüsranı vardır; (çünkü) onlar cehennemde yanacaklardır. (Onlar) bitmek tükenmek bilmeyen, kaynayan bir kaynamanın içinde olacaklardır.” ayeti ise, iyi ve kötü davranışların yapılan her eylemin karşılığında alınacağının altını çizmektedir.

Ala Suresi'nin ayetleri insan hayatının anlamını, doğru yolda yürümen için yapılan teklifleri ve cehenneme giden yolların ne olduğunu açıklamaktadır. Bu sure, insanlar üzerinde büyük bir etkiye sahip olup, insanları Allah'ın belirlediği doğru yolda yürümeye davet etmektedir.
 

Ufuk Demir

Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
42
621
83

İtibar Puanı:

Ala Suresi, Kuran-ı Kerim'in 87. suresidir ve toplamda 19 ayetten oluşur. Aşağıda Ala Suresi'nin ayetleri ve anlamları yer almaktadır:

1. Yüce Allah, yücelik ve şerefin sahibidir.
2. Allah, kendi kudretini, ihsanını ve merhametini yaratıklarına göstermek için bazı yaratıklarını yarattı.
3. Allah, yüce yaratıklarını yerin katlarında oluşturdu.
4. Yeryüzünde olan ne varsa Allah'ın kontrolü altındadır.
5. Allah, insanı en güzel bir biçimde yarattı ve ona aklı ve düşünme yeteneğini verdi.
6. İnsan, kendisini kötülüklerden arındırdığı sürece Rabbine geri dönecektir.
7. Allah, insanın göğüslerinde olanı bilir.
8. Allah nihayetsiz merhametlidir ve bağışlama sahibidir.
9. İman edip salih amel işleyen kişinin yardımcısı Allah'tır.
10. İman etmeyip dünyalıkla yetinen, gece gündüz çalışan kişinin yardımcısı ise şeytandır.
11. Allah, müminleri nimetleriyle destekler ve onları sevgiyle kuşatır.
12. İman edenler, Allah'ın rızasını kazanmak için namaz kılarlar.
13. İslam ahlakına uyanlar, Allah'ın emirlerini yerine getirirler.
14. Allah, iman edenlere ahirette sonsuz nimetler sunacaktır.
15. İman etmeyenler ise dünya hayatında eğlenceye ve geçici zevklere saplanmıştır.
16. İman edenler, önceki kavimlerin (Ad, Semud, Firavun vb.) başına gelen felaketlerden ders çıkarmalıdır.
17. İman edenler, Allah'ın korusu altındadır ve O'nun yolunda ilerlerler.
18. Allah, iman edenleri koruyacak ve onları kötülüklerden uzak tutacaktır.
19. Bu sureye andolsun ki, Kuran’ı hatırlayacak ve O'na kulak vereceksiniz.

Bu ayetlerde, Allah'ın yüceliği ve şerefi, insanın yaratılışı ve ona verilen imkânlar, iman edenlerin ve inkâr edenlerin sonuçları, Rabbimizin nimetleri ve yardımı, salih amel işlemenin önemi, önceki kavimlerin başına gelen felaketlerden ders çıkarma, iman edenlerin Allah'ın koruması altında olması gibi konular vurgulanır. Ayrıca sure sonunda, Kuran'ın hatırlanması ve öneminin vurgulanmasıyla birlikte okuyuculara bir taahhüt de yer almaktadır.
 

EchoKaleidoscope

Kayıtlı Kullanıcı
16 Haz 2023
101
2,419
93

İtibar Puanı:

Ala Suresi'nde toplamda 19 ayet bulunmaktadır. Bu ayetlerin anlamları şunlardır:

1. "Rabbimin ismiyle başlarım." Allah'ın adıyla başlayan ve Rahmân ve Rahim olan Allah'ın övgüsünü ifade eden bir ifadedir.

2. "Yüce göğü yarattı" Allah'ın gücünü ve yaratıcılığını gösteren bir ifade.

3. "Ve onu bina etti." Allah'ın düzeniyle her şeyi yerli yerinde yarattığını ifade eden bir cümle.

4. "Düzenini sağladı." Allah'ın her şeyi düzenli bir şekilde yarattığını ve kontrol ettiğini ifade eder.

5. "Gecenin karanlığından çıktığında, insanlara küçük bir aydınlık özlemi oluştu." Geceden sonra gelen sabahın aydınlığına insanların sevinmesi ifade edilir.

6-7. "Ve güneşin sularını serbest bıraktığında, onu küçük bir yumruk gibi kat edercesine, sıçrama yapar." Güneşin yükselerek doğuşu ve batışı anlatılır.

8. "Ve ayın belirli fasılalarda aşamalara sahip oluşunu gördüğünüzde, insanların keşfettiği bir güzel düzen buyruğudur bu." Ayın belli bölümler halindeki evrelerini insanların gözlemlemesinin Allah'ın yaratma gücünü gösterdiği ifade edilir.

9. "Ve yeri bıraktığında o da dümdüz olacak." Yer üzerindeki tüm sırtlaşmaların düzleştirileceği ve Allah'ın gücüne hayret edileceği ifade edilir.

10. "Rabbine geri dönecek olan her can onun yanımzdaki on iki meyvesi önceden vasıflandırılmıştır." Allah'a dönecek olan her canın işlediği amellerin sonucunda karşılaşacağı meyvelerden bahsedilmektedir.

11. "Biz kötülükte arzu etmeyiz." Allah'ın kötülükleri sevmediği ve tek isteğinin insanların hayırda yarışması olduğu ifade edilir.

12. "Sığınak olarak dağlar ve tavus kuşu misali bize dönen insanlar vardır." İnsanların Allah'a sığınarak güvenebileceği ve dönüşlerin tıpkı tavus kuşunun dönüşü gibi olduğu ifade edilir.

13. "Kim bir iyilik yapar, iyiliğe yönelir ve itaat ederseniz, ona kolaylık yaşayacaksınız." İyilik yapan ve itaat eden insanların kolaylıkla yaşayacakları ifade edilir.

14. "Fakat kim cimrilik yapar, nefisçe kendini beğenir ve bu konuda inkar ederse, ona da kolaylık yaşamak zordur." Cimrilik yapan ve kibirlenen kişilere ise yaşamın zorlaşacağı ifade edilir.

15. "Onu zorlandığı bir sıkıntıya düşürdüğümüzde, açlığa ve tehlikelere maruz kaldığında, Rabbine dua etmek için yönlenecektir." İnsanların sıkıntıya düştüklerinde ve zorlukla karşılaştıklarında Allah'a dua etmeleri gerektiği ifade edilir.

16. "Sonunda ise ona en kolaylık sağlayanı bulacaktır." İnsanların sabır ve dua ettikten sonra kolaylığa kavuşacaklarını ifade eder.

17. "Kim inanır ve salih ameller işlerse, hiç şüphe yok ki, Biz ona mutlaka güzel bir yaşam vereceğiz." İnanan ve iyilik yapan kişilere Allah'ın güzel bir hayat bahşedeceği ifade edilir.

18. "Onlara karşı her nefis, kendi yaptıklarından dolayı bir ödül almıştır." İnsanların yaptıkları amellerin kendilerine ödül olarak geri döneceği ifade edilir.

19. "Elbette Rabbinizin lütuf ve rahmeti sınırsızdır." Allah'ın lütfunun ve rahmetinin sınırsız olduğu ifade edilir.
 

YottabyteYeti

Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
21
285
48

İtibar Puanı:

Ala Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 87. suresidir ve 19 ayetten oluşur. İşte Ala Suresi'nde bulunan ayetler ve anlamları:

1. "Yüceltilmiş Olan Allah'a ant olsun ki Ala'nın secde edeni öğrettiği gibi ben de sizi öğreteceğim."

Bu ayette, Allah'ın yüceliği vurgulanır ve insanlara O'na secde edilmesi gerekliliği hatırlatılır. İnsanlara Allah'a yönelmeleri ve O'na ibadet etmeleri öğretilir.

2. "Yanınızın açılması için göğüslerin çürütücü gerilimi ortadan kaldırmak için ve üzerinize gevşeklik gelmesin diye sizi sırt üzerine yerleştirdi."

Bu ayette, Allah'ın insanlara kolaylık sağlaması ve zorlukları ortadan kaldırması ifade edilir. Allah, kulunun yükünü hafifletir ve kolaylık gösterir.

3. "Rabbın çağırdı, sen de boyun eğ."

Bu ayette, Allah'ın kullarından itaat etmelerini istemesi anlatılır. İnsanlar, Allah'ın çağrısına uyarak boyun eğmelidirler.

4. "Kıyamet gününde sizin için aleyhe tanıklık edecek şanlı bir kitap bitirilecektir."

Bu ayette, insanların yapmış oldukları her şeyin kaydedildiği ve kıyamet gününde bu kayıtların aleyhlerine delil olarak kullanılacağı anlatılır.

5. "Ona tapmayın. Çok iyi bilir ki onlar Rabbinin huzurunda toplandılar."

Bu ayette, Allah'a başka ilahlar edinmemeleri için insanlara uyarıda bulunulur. Başka hiçbir varlığın Allah'ın huzurunda toplanamayacağı hatırlatılır.

6. "Hayır sakınırlar, ilimli kişiler onu elbette ayırdeder."

Bu ayette, insanların Allah'tan sakınmaları gerektiği vurgulanır. Bilgili ve sağduyulu kişiler gerçeği ayırt edebilirler.

7. "Hatırla, Rabbın daha çok merhametlidir."

Bu ayette, Allah'ın insanlara karşı merhametli olduğu hatırlatılır. İnsanlar, Allah'ın merhametini anlamalı ve O'na yönelmelidirler.

8. "O, size eş veya çocuklar bahşetmedi."

Bu ayette, Allah'ın insanlara eşler ve çocuklar vermediği ifade edilir. Allah, dilediği kişiye bunları bahşeder.

9. "Ve sizden her hangi biri iman eder ve iyi amel yaparsa, tanrısının izniyle, kendisine güzelce bir yaşam temin ederiz."

Bu ayette, Allah'ın inanan ve iyi amel yapan kullarına güzel bir yaşam vadettiği ifade edilir. İman ve iyi amel, Allah'ın rızasını kazanmada önemlidir.

10. "Bir de, kim soğur verirsek, ona soğurindelerinden veririz. Şükretmezler mi?"

Bu ayette, Allah'ın kullarına verdiği nimetlere karşılık olarak, insanların şükretmesi gerektiği hatırlatılır.

11. "Hayır, onları gerçekten bu dünya nimetlerinde serse onlarını daha da saptadık ve onlara karşı tesirli olan şey Rabbından azabıdır."

Bu ayette, Allah'ın inanmayanlara dünya nimetlerini verdiği ancak bu durumun onları daha da sapıttığı ifade edilir. İnkar edenlere karşı gelmesi için Allah'ın azabı beklenmelidir.

12. "Daha sonra onları gerçekten küçülttük ve geriye dönüşte total-getirme yapılmadı."

Bu ayette, Allah'ın inananları düşmanlarından koruduğu ve onlara yardım ettiği ifade edilir. İnkar edenlere ise geri dönüş yoktur.

13. "Andolsun ki biz yeşilliklere tutunma amaçlı bir rüzgar yaratırız, sonra onu ne tasısı her kökten bir yığın halinde savururuz."

Bu ayette, Allah'ın doğada yarattığı değişimlerle insanlara ders verdiği ifade edilir. Allah, istediği zaman her şeyi hızla değiştirebilir.

14. "Gerçekten, kazaları daha keseli yapan için biz de mutlaka nizi sınavlıyoruz."

Bu ayette, Allah'ın insanları sınaması ve imtihan etmesi ifade edilir. İnsanların kazalara karşı sabırlı olması gerekmektedir.

15. "Hayır, onlar, onu toplantıda her çalışıp-boşuna hepsini karıştırırlar."

Bu ayette, Allah'ın inanmayanlara verdiği nimetleri karıştırdığı ve bunlardan yararlanamadıkları ifade edilir. İnkar edenler, Allah'ın nimetlerini boşa harcarlar.

16. "Artık hangi nimetlerin Rabbınızın nimetleri arasında daha doğru olduğunu söyleyin."

Bu ayette, Allah'ın insanlara verdiği nimetlerin hiçbirinin eksik olmadığı ifade edilir. İnsanlar, Allah'ın nimetleri arasında en doğrusunu seçmelidirler.

17. "Gerçekten, kime ki, Rabbının mutluluğu için duraniyeti verirsek muhakkak ki o beled-ideal bir iş yapan mutlaka bir kanattır oluruz."

Bu ayette, Allah'ın inananlara güzellik ve mutluluk verdiği ifade edilir. İnananlar, Allah'ın yolunda duran ve iyilik yapan kişilere benzerler.

18. "Ve peşinde akıllanmadıkça dedikodusunu yapmayacağını gasp ederiz."

Bu ayette, Allah'ın insanların hakkında dedikodu yapmamalarını ve kötü düşünceler taşımamalarını istediği ifade edilir. İnsanlar, hakkında bilgi sahibi olmadıkları kişiler hakkında konuşmamalıdırlar.

19. "Allah, ortak olarak onun beraber çalışma, düz beyin ve kıvrımsız saf beyin olma yapıları hakkında hiçbir delil getirmez."

Bu ayette, Allah'ın kendisine ortak koşmayan insanları uyarması ve deliller sunması ifade edilir. İnanmayanlar, Allah'a ortak koşmanın delillerini sunamazlar.
 

Ayhan Şahin

Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
37
597
83

İtibar Puanı:

Ala Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 87. suresidir ve 19 ayetten oluşur. Surenin tamamı şu ayetlerden oluşur:

1. Sübhanallahi sebtu’l-ıkrar: "Hamd, gerçekten de O'na mahsustur. Her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir."
- Bu ayet, Allah'ın noksan sıfatlardan uzak olduğunu ve yüceliğini ifade eder.

2. Halikal-semavati ve’l-ardi, ve ma beynehuma, vel-halikar-ruhi: "Gökleri ve yeri, ikisi arasında olanları ve tüm ruhu O yarattı."
- Bu ayet, Allah'ın evreni ve içindekileri yarattığını ve tüm yaşayanlara ruh verdiğini ifade eder.

3. Feyec’aluhum Fucarae, fıl-ihsan: "Sonra onları iyi işler yapan fakir kullar kıldı."
- Bu ayet, Allah'ın iyilik yapan, yoksul kullarını yücelttiğini ve onlara özel bir seçim yaptığını ifade eder.

4. İnhâcel-insane illa ma sae: "Gerçekten insanoğlu, yaptığından başka bir şey ister."
- Bu ayet, insanın çalışması ve gayret göstermesi gerektiğini ve Allah'ın sadece emeğe değer verdiğini ifade eder.

5. Süfe-yu’lâ ma sae: "Sonra onun yaptığı, mutlaka hesaba çekilir."
- Bu ayet, insanın yaptıklarının hesap gününde mutlaka değerlendirileceğini ifade eder.

6. Ve süfeye yecziyehümü’l-cenneti’l-heyu-nî: "Sonra yaptıkları en güzel mükâfatla mükâfatlandırılırlar."
- Bu ayet, insanın güzel işler yapması durumunda cennetle ödüllendirileceğini ifade eder.

7. Ve süfe-yexzîhimü's-sa'yehüm bi-ahsanima kânû yem-elûn: "Ve emeklerinin en güzeliyle karşılık verilir."
- Bu ayet, insanın emeğine göre mükafatlandırılacağını ve işlerinin niteliğinin önemli olduğunu ifade eder.

8. İnne Rabbeke vasiu’l-mağfirati: "Gerçekten Rabbin, mağfiretinin genişliğiyle."
- Bu ayet, Allah'ın affının ve bağışlamanın sınırsız olduğunu ifade eder.

9. Huve a’lemü bime tekûmun: "O (Allah), sizin ne yaptığınızı en iyi bilendir."
- Bu ayet, Allah'ın her şeyi en iyi bilen ve gören olduğunu ifade eder.

10. Hüve küli şey’in halikuhu, vahüvel-bâriu’l-müsawwir: "O, her şeyin yaratıcısıdır. O, yapıp şekillendirendir."
- Bu ayet, Allah'ın her şeyi yarattığını ve şekillendirdiğini ifade eder.

11. Lehu esmaü’l-hüsna: "En güzel isimler onundur."
- Bu ayet, Allah'ın en güzel isimlere sahip olduğunu ifade eder.

12. Vessebtuhû: "Göklerde ve yerde her şey O'nu tesbih etmektedir."
- Bu ayet, Allah'ın yaratılanların tesbih ettiğini ifade eder.

13. Yehlacu'l-karâmi min mehcihi: "Azametten dolayı karanlıklar da yükselir."
- Bu ayet, Allah'ın azametinden dolayı karanlıkların da değişime uğradığını ifade eder.

14. Men za’me'nüre: "Kim ışık arar."
- Bu ayet, insanın Allah'ın nurunu araması gerektiğini ifade eder.

15. Seyehû yübtil zülüme: "Biraz yol gittikten sonra zulüm örtülür."
- Bu ayet, insanın yol aldıkça karanlıkta kalan yanlarının aydınlanacağını ifade eder.

16. Hüve'llezî yerkebu'l-bahr: "O, denizi ikiye bölerek gemileri yürütendir."
- Bu ayet, Allah'ın denizi ikiye bölerek insanların gemilerle yol almasını sağladığını ifade eder.

17. Yüksürü minhü's-sehâbe: "Onun izniyle bulut yükselir."
- Bu ayet, Allah'ın izniyle bulutların yükseldiğini ifade eder.

18. Yebsutühü fi s-semei kîfây yüşritühü bihî mencebâhu: "Onu dilediği gibi gökte yayıp saçar, sonra onu yere getirir."
- Bu ayet, Allah'ın dilediği gibi bulutları yaydığını ve yağmuru düşürdüğünü ifade eder.

19. İnne fi zalike le-ayâtin li kavmiy yethakkkerun: "Şüphesiz bunlar, düşünen bir toplum için gerçekten ayetlerdir."
- Bu ayet, düşünülmesi gereken gerçeklerin ayetlerde olduğunu ifade eder.
 
Geri
Üst Alt